15 powodów, dla których warto jeść jabłka


.. czy istnieje coś, co pomaga w odchudzaniu, usprawnia myślenie, powoduje bielsze zęby i jednocześnie oczyszcza nasz organizm z toksyn, a przy tym nie kosztuje dużo? Oczywiście, że tak...

jablon

 

Jablka, oto 15 powodów, dla których warto je jeść.

1. Bielsze i zdrowsze zęby. Jedzenie jabłek powoduje pobudzenie produkcji śliny w jamie ustnej, która zmniejsza ryzyko próchnicy oraz zabija szkodliwe bakterie.

2. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. Jedzenie jabłek to także spowolnienie starzenia się mózgu. Eksperyment na myszach wskazał bowiem, że jedzenie jabłek powoduję wyższy poziom neuroprzekaźnika acetylocholiny, myszy karmione jabłkami lepiej zdały test w labiryncie.

3. Jabłka chronią przed chorobą Parkinsona, dzięki zawartości przeciwutleniaczy.

4. Jabłka poskramiają nowotwory. Naukowcy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem donoszą, że spożywanie bogatych w flawonol jabłek może pomóc zmniejszyc ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 23 procent. Naukowcy z Cornell University zidentyfikowali, że w skórce jabłka znajdują się silne związki mające właściwości przeciwzapalne i hamują wzrost komórek nowotworowych w wątrobie, jelicie grubym i w piersiach. Narodowy Instytut Raka w USA zaleca wysokie spożycie błonnika, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

5. Jabłka zmniejszają ryzyko cukrzycy. Kobiety, które jedzą jedno jabłko dziennie są o 28 procent mniej narażone na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Błonnik zawarty w jabłkach redukuje wahania cukru we krwi.

6. Jabłka obniżają poziom cholesterolu, dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika.

7. Jedzenie jabłek powoduje zdrowsze serce, to również za sprawą rozpuszczalnego błonnika.

8. Jabłka zapobiegają występowaniu kamieni żółciowych. Kamienie żółciowe zazwyczaj powstają u osób otyłych z wysokim poziomem cholesterolu. Lekarze zalecaja spożywanie jabłek bogatych w błonnik, który obniża poziom cholesterolu oraz pomaga kontrolować wagę.

9. Jabłka pomagają kontrolować biegunki i zaparcia. Dobroczynny błonnik ma taką funkcje, że może kontrolować wodę w jelicie grubym, może albo naciągnać wodę tak aby w przypadku zaparć spowodować ruch w jelicie, albo wchłonąć jej nadmiar w przypadku biegunek.

10. Jabłka neutralizują zespół jelita drażliwego.

11. Jedzenie jabłek zapobiega powstawaniu hemoroidów.

12. Jabłka kontrolują naszą wagę. Wiele problemów zdrowotnych jest związanych z nadwagą, a wśród nich choroby serca, udar mózgu, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca typu 2 i bezdech senny. Aby schudnąć i poprawić ogólny stan swojego zdrowia, lekarze zalecają dietę bogatą w błonnik. Pokarmy bogate w błonnik powodują, że szybko czujemy się syci, bez zjadania wielu kalorii.

13. Jedzenie jabłek to najprostszy sposób na detoks organizmu. Codziennie spożywamy coraz więcej toksyn w pożywieniu. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z organizmu. Najlepszym sposobem aby pomoć detoksykacji wątroby jest zjedzenie jabłka.

 1 ,  2 


  |  
Source: www.nhs.uk


Zobacz także:







Comments