Awokado, owoc w kształcie gruszki. Gruba, zielona skóra otacza tłusty, kremowozielonkawy miąższ oraz niejadalne nasiono.
Częścią jadalną jest miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu.
Co zatem sprawia, że awokado stało się tak popularne?
Każda porcja awokado zawiera prawie 20 witamin i minerałów, w tym potasu, który pomaga kontrolować prawidłowe ciśnienie krwi, luteiny która jest dobra dla zdrowia naszych oczu i kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.
Awokado jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które pomagają walczyć z chorobami i infekcjami. Zawiera również witaminę C i E oraz naturalne substancje chemiczne pochodzenia roślinnego, które działają antyrakowo.
Awokado to dobra wiadomość dla osób odchudzających się, zawiera bowiem mało cukru i dużo błonnika, dzięki któremu długo czujemy się najedzeni. Ale uwaga, awokado jest dość kaloryczne, dlatego powinno się je spożywać w umiarkowanych ilościach.
Awokado jest bogate w tłuszcz, jest to tłuszcz jednonienasycony, czyli tak zwany „dobry” tłuszcz, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Jak przygotowywać awokado?
Awokado jemy w temperaturze pokojowej. Awokado jest gotowe do zjedzenie, jeśli jego skórka jest czarna lubi ciemnofioletowa. Aby przyśpieszyć proces dojrzewania awokado wystarczy je umieścić w papierowej torebce razem z banenem i jabłkiem. Jeśli niezjemy całego, można włożyć je do lodówki.Przed pokrojeniem należy je umyć, tak aby nie przenosić nożem bakterii i brudu na miąż.
Najbardziej popularne danie z awokado to meksykański sos guacamole. Świetnie się też sprawdza pokrojone na kanapce, lub zmiażdżone na kanapce. Awokado to super dodatek do sałatek.