Cenne mikro- i makroelementy


Sprawdź, jakie pierwiastki warto sobie dostarczać, by lepiej chronić się przed infekcjami, osłabieniem, nadwagą i... drobnymi smuteczkami.

mikro i makroelementy

Chrom

cenny dla okiełznania apetytu
Mało kto pamięta, że istnieje taki pierwiastek. Tymczasem jest on nie mniej ważny dla naszego zdrowia, niż pozostałe składniki odżywcze. Jego rola polega m.in. na tym, że przyczynia się do prawidłowej przemiany glukozy i razem z insuliną transportuje cukier do komórek. Dlatego właśnie chrom zmniejsza apetyt.

Co może sygnalizować, że ci go brakuje: chroniczne zmęczenie, wzmożony apetyt połączony z napadami wilczego głodu, a także nadwaga.

GDZIE WYSTĘPUJE: brokuły, pełnoziarniste produkty zbożowe, przyprawy takie, jak pieprz i tymianek, ziemniaki (najlepiej jedzone ze skórką).

Cynk

przeciwko wirusom i bakteriom
Zapewnia nam odporność na infekcje (przeziębienie, grypę, anginę). Dba też o regenerację tkanek i prawidłowe działanie zmysłów (węchu, smaku, wzroku).

Co może sygnalizować, że ci go brakuje: słabsze odczuwanie zapachu i smaku potraw (najwcześniejszy objaw niedoboru cynku), częste przeziębienia, białe wykwity na paznokciach, utrudnione gojenie skaleczeń, wyblakły kolor włosów.

GDZIE WYSTĘPUJE: owoce morza (krewetki, małże, ostrygi), ryby, kiełki pszenicy.

Magnez

kontra depresja
Dba o właściwą pracę układu nerwowego. Działa równoważąco na naszą psychikę i powoduje, że mamy dobry nastrój.

Co może sygnalizować, że ci go brakuje: spadek nastroju, gorsza odporność na infekcje, drżenie mięśni, skurcze kończyn.

GDZIE WYSTĘPUJE: pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin oleistych (np. siemię), zielone warzywa (np. natka, szpinak), migdały, orzechy, kakao, gorzka czekolada, banany.

Siarka

na witalność i trawienie
Chroni komórki organizmu przed działaniem tzw. wolnych rodników, a w konsekwencji przyczynia się do tego, że mamy ogólnie lepsze samopoczucie. Ponadto bierze udział w wytwarzaniu żółci w wątrobie. A sprawna wątroba to lepsza praca całego układu pokarmowego i właściwa waga ciała.

Co może sygnalizować, że ci jej brakuje: apatia, podatność na choroby, zły stan włosów, skóry i paznokci.

GDZIE WYSTĘPUJE: kapusta, fasola, ryby, jajka.

Żelazo

dla wzmocnienia
Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu odporności przeciwko chorobotwórczym mikroorganizmom. Jest składnikiem hemoglobiny, która zaopatruje narządy w odżywczy tlen.

Co może sygnalizować, że ci go brakuje: mniejsza wydolność fizyczna i sprawność intelektualna, łatwe męczenie się, podatność na infekcje, zawroty głowy, krótki oddech, przyspieszone tętno, drżenie palców, drażliwość.

GDZIE WYSTĘPUJE: wątróbka, drób, ryby (pokarmy mięsne są źródłem lepiej przyswajalnego żelaza hemowego), jajka, szpinak. Uwaga! Jedz też dużo świeżych warzyw zawierających witaminę C przyswajanie żelaza będzie lepsze.



  |  
Source: nhs, wikipedia


Zobacz także:







Comments