Chrzan


Ma zastosowanie przede wszystkim w kuchni, głównie jako przyprawa wielkanocna, tymczasem ma liczne właściwości lecznicze, o których mało kto wie.

chrzan

 

W medycynie ludowej chrzan stosuje się m.in. na katar, chore zatoki, dolegliwości trawienne, bóle głowy, kręgosłupa i reumatyczne. Jest również naturalną metodą pozbycia się piegów. Chrzan ma właściwości antynowotworowe. 


Chrzan domowej roboty
Do ucierania najlepiej nadają się korzenie o średnicy 2-3 cm. Jeśli są nieco przywiędłe, niech przez godzinę poleżą w zimnej wodzie, odzyskają w ten sposób jędrność. Korzenie dokładnie oczyszczamy i ucieramy na tarce do ziemniaków, najlepiej bezpośrednio do plastikowej torebki. Po zakończeniu ucierania chrzan należy skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Jeszcze tylko odrobina soli oraz cukru i gotowe. 





  |  
Source: t-time.pl


Zobacz także:







Comments