Czerwona fasola nerkowa Kindey
   

Czerwona fasola nerkowa Kindey


Coraz częściej gości na naszych polskich stołach, warto więc dowiedzieć się o niej nieco więcej.

czerwona fasola

 

Jej nazwa Kidney (nerka), wywodzi się od nazwy organu w naszym ciele, czyli nerki, który to organ nieco przypomina. 

Oto główne zalety czerwonej fasoli.

1. Działy przeciwrakowo. Czerwona fasola zawiera dużo manganu, który działa jak przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki. Zawiera również witaminę K, która działa antystresowo.

2. Wspomaga mózg. Zawarta w fasoli witamina K, wpływa bardzo korzystnie na prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Dodatkowo zawarta w niej tiamina dba o funkcje poznawcze w mózgu oraz dobrą pamięć. 

3.  Dobra dla diabetyków. Fasola zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga zmniejszyć tempo metabolizmu węglowodanów. Fasola są również dobrym źródłem białka, który obniża poziom cukru we krwi.

4. Odtruwa. Fasola zawiera dobrą ilość molibdenu, który odtruwa siarczyny.

5. Zdrowy przewód pokarmowy.  Fasola ma nierozpuszczalne włókna, które są przydatne do uregulowania ruchu w  jelitach. Utrzymuje dobre bakterie w przewodzie pokarmowym oraz wspomaga prawidłowe wypróżnianie.

6. Zdrowy układ krążenia. Wysoka zawartość włókien w fasoli obniża poziom cholesterolu. Kwas foliowy zawarty w fasoli obniża poziom homocysteiny, która dodatkowo zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zawału serca i chorób naczyniowych. Zawierają także magnez, który wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

7. Dużo energii. Zawarte w fasoli żelazo dodaje energii.

8. Dużo białka. Zawarte w fasoli białko jest najlepszym substytutem mięsa i produktów mlecznych.

9. Silne kości.  Zawartość manganu i wapnia w fasoli wspomaga kości i zapobiega osteoporozie, a kwas foliowy zapobiega złamaniom. 

10. Pomaga pokonać zły cholesterol. 

11. Zapobiega ryzyku wystąpienia cukrzycy. 

12. Zdrowa skóra.  Fasola wspomaga metabolizm aminokwasów, glukoneogenezę, syntezę neuroprzekaźników, syntezę histaminy, kwasy tłuszczowe, lipidy i syntezę hemoglobiny. Tak więc, może to być pomocne w utrzymaniu zdrowej skóry.


UWAGA
Warto wiedzieć, że surowa fasola Kidney zawiera stosunkowo duże ilości fitohemaglutyniny, a tym samym jest bardziej toksyczna niż większość innych gatunków fasoli. Dlatego według The US Food and Drug Administration czerwona fasola musi być wcześniej namoczona, a następnie gotowana w temperaturze wrzenia przez co najmniej 30 minut. Bezpieczniej zatem spożywać czerwoną fasolkę z puszki. 





  |  
Source: wikipedia, nhs.co.uk


Zobacz także:







Comments