Dlaczego powinniśmy jeść pomarańcze?
   

Dlaczego powinniśmy jeść pomarańcze?


Na przeziębienie sklep spożywczy zamiast apteki.

pomarancze
 

Pomarańcze zawierają ogromne ilości witaminy C, która chroni układ odpornościowy i rozbraja wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek. 
Pomarańcze chronią serce, są bowiem bogate w kwas foliowy, który obniża poziom homocysteiny. 
Zawarty w pomarańczach potas pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. 

Według organizacji wspólnoty naukowej i badań przemysłowych CSIRO zjadanie jednej pomarańczy dziennie obniża ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, krtani i raka żołądka aż o 50%. 

Witamina C pochodząca z pomarańczy lub soku pomarańczowego jest o wiele bardziej ochronna niż witamina C pochodząca z suplementów diety. Jeśli dopadnie nas przeziębienie to zamiast do apteki udajmy się do sklepu po pomarańcze.  

Pomarańcze najlepiej zajadać w całości, dlatego że w ich miąższu znajduje się dużo błonnika, który pomaga utrzymać poziomu cukru we krwi pod kontrolą.

Według British Journal of Nutrition picie soku z pomarańczy zapobiega występowaniu kamicy nerkowej. 

A według The American Journal of Clinical Nutrition picie szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy znacząco ochroni nas przed reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Niestety pomarańcze często są woskowane chemicznie, tak aby przetrwały proces magazynowania. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na to jakie pomarańcza kupujemy. Powinnyśmy unikać tych bardzo twardych, wyglądających na niedojrzałe. 
Najlepsze są pomarańcze z Sycylii (moro, tarocco) lub ekologiczne.





  |  
Source: t-time.pl theguardian.com whfoods.com


Zobacz także:







Comments