Dlaczego warto dodawać cynamon do potraw


Egzaminy piszemy żując gumę o smaku cynamonu.

cynamon

 

Cynamon to przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w postaci proszku lub niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach.
Cynamon to nie tylko przyjemny zapach i słodkawo-korzenny smak to również wiele korzyści dla zdrowia. 

Jedna łyżeczka cynamonu działa jako przeciwutleniacz tak samo jak pół szklanki jagód. A działanie przeciwbakteryjne cynamonu bardzo dobrze się sprawdza w zwalczaniu bakterii E. Coli oraz drożdżaków Candida. 

Ponadto cynamon wspomaga odchudzanie, ponieważ spożywanie potraw z cynamonem zwiększa uczucie sytości. Dlatego warto dodać trochę cynamonu do porannej kawy, do pierniczków domowej roboty, czy babeczek. 


Cynamon na zdrowsze serce
W ostatnim badaniu z Penn State, naukowcy okryli, że dodawanie do potraw przypraw takich jak cynamon czy kurkuma pomogły zredukować negatywne skutki spożywania tłustych potraw. W badaniu dowiedziono, że przyprawy te zmniejszyły stężenie triglicerydów o około 30%.
 

Cynamon reguluje poziomu cukru we krwi
W badaniach z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (U.S. Department of Agriculture), naukowcy odkryli, że ekstrakt z cynamonu bogaty w przeciwutleniacze pomógł zmniejszyć czynniki ryzyka związane z cukrzycą i chorobami serca.
Naukowcy z Uniwersytetu w Georgii (University of Georgia) odkryli również, że cynamon może zapobiec uszkodzeniu tkanek i stanów zapalnych spowodowanych wysokim poziomem cukru we krwi. Dlatego cynamon polecay jest diabetykom. 
 

Cynamon na lepsze funkcjonowanie mózgu
Naukowcy z Uniwersytetu Jezuickiego w Wheeling powołali wolontariuszy do wykonywania zadań komputerowych, podczas żucia gumy. Część wolontariuszy żuła zwykłą gumę lub wykonywali zadania bez żucia gumy, natomiast część wolontariuszy żuła gumę o smaku cynamonu, mięty pieprzowej lub jaśminu. Poznawcze przetwarzanie zostało wzmocnione
najbardziej u wolontariuszy którzy żuli gumę o smaku cynamonu. Żucie tej gumy przyspieszyło reakcje wzrokowo-ruchową i koncentrację. 
Ta aromatyczna przyprawa może również wspomóc leczenie mózgu. Naukowcy z Agricultural Research Service odkryli, że ekstrakt z cynamonu zapobiega pęcznieniu komórek mózgowych, które ma miejsce po urazie mózgu lub po udarze.
Naukowscy z National Institutes of Health odkryli, że spożycie mielonego cynamonu przez myszy z chorobą Parkinsona, znormalizowało poziom neuroprzekaźników i ulepszyło funkcje motoryczne.





  |  
Source: t-time.pl health.com


Zobacz także:







Comments