Interesujące fakty na temat cappuccino


25 ml espresso + 125 ml spienionienego mleka =

cappucino

 

Cappuccino to włoska kawa z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Klasyczne cappuccino składa się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko, o objętości 125 ml. Przed spienianiem mleko powinno mieć 100 ml objętości. Mleko spienia się przy pomocy gorącej pary uwalnianej przez specjalną dyszę zanurzoną w dzbanku z mlekiem.


1. Nazwa napoju pochodzi od brązowego habitu kapucynów, cappuccini.

2. We Włoszech cappuccino spożywane jest raz dziennie na śniadanie.

3. Cappucino zyskało popularność w czasach II Wojny Światowej, a po wojnie, kiedy ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne, niemal każda restauracja miła już w swoim menu ten napój.

4. Chłodna wersja cappucino, z dodatkiem zimnego mleka, bardzo popularna w Grecji, nazywa się Cappuccino Freddo.

5. Prawidłowo przygotowane cappucino jest jednym z najtrudniejszych napojów do przyrządzenia, ponieważ uzyskanie odpowieniej proporcji piany wymaga dużo uwagi podczas parzenia mleka.

6. Kawa cappucino ma mniej mleka niż latte i zatem silniejszy smak espresso.

7. Kopi luwak to najrzadszy i najdroższy gatunek kawy. Rośnie w Indonezji i kosztuje 50 dolarów za kubek.

8. Stany Zjednoczone to największy konsument kawy na świecie. Codzinnie jest tam wypijane około 400 milionów kubków.

9. 40% kawy na świecie produkowane jest w Kolumbii i Brazylii.

10. Barista osoba zawodowo zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy. We Włoszech barista ma średnio 45 lat i jest to tam bardzo szanowana profesja.





  |  
Source: wikipedia


Zobacz także:







Comments