Jajka są źródłem wielu składników odżywczych takich jak witamina A, kwas foliowy, witamin z grupy B, fosforu oraz selenu.
Zawierają również pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne przez nasz układ pokarmowy. Dzięki niemu jajka szybko potrafią zapewnić uczucie sytości, co sprzyja odchudzaniu.
Zawarta w jajach luteina jest niezbędna do zachowania zdrowych oczu.
Jajka zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i zdrowia naszej skóry.
Jajka obniżają poziom cholesterolu całkowitego we krwi, a podnoszą pozmiom dobrego cholesterolu. Zatem dzięki jedzeniu jajek zmniejszamy ryzyko wystąpiennia udaru mózgu.
Jaja stanowią źródło cennej dla organizmu choliny. Składnik ten uczestniczy przy procesie metabolizowania węglowodanów, białek i tłuszczy. Ponadto, wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy i wspomaga procesy usuwania toksyn z organizmu.
Uwaga ludzie, z wysokim ryzykiem wystąpiennia miażdżycy, nie powinni zjadać więcej niż 2-3 jaja tygodniowo.