Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw, ponieważ zawiera bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin.
Kalafior obfituje w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny oraz witaminę C, K, B1, B2, B6, kwas nikotynowy i pantotenowy.
Kalafior wspomaga zwalaczanie raka, a to za sprawą związków siarki sulforafanu i indol-3-karbinolu, który stymuluje procesy naprawy DNA i hamuje kolejne jego uszkodzenia.
Kalafior polecany jest osobom z chorobami wątroby, nerek, ze schorzeniami żołądka i jelit, oraz osobom z problemami układu krążenia.
Kalafior jest wspaniałym źródlem witaminy C. Tylko 100g tego warzywa zapewni nam aż 77% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Kalafior zawierą spore ilości witaminy K, która zapewniają krzepliwość krwi oraz hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerek.