Jedzmy kalafiory
   

Jedzmy kalafiory


Kubeczek tego warzywa zapewni nam całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

kalafior
 

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw, ponieważ zawiera bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin.

Kalafior obfituje w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny oraz witaminę C, K, B1, B2, B6, kwas nikotynowy i pantotenowy.

Kalafior wspomaga zwalaczanie raka, a to za sprawą związków siarki sulforafanu i indol-3-karbinolu, który stymuluje procesy naprawy DNA i hamuje kolejne jego uszkodzenia.

Kalafior polecany jest osobom z chorobami wątroby, nerek, ze schorzeniami żołądka i jelit, oraz osobom z problemami układu krążenia.

Kalafior jest wspaniałym źródlem witaminy C. Tylko 100g tego warzywa zapewni nam aż 77% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Kalafior zawierą spore ilości witaminy K, która zapewniają krzepliwość krwi oraz hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerek.





  |  
Source: t-time.pl


Zobacz także:







Comments