Przepis dnia - Angielskie hamburgery


Dzis smaczne angielskie hamburgery, takie jakie mozna zjesc w angielskim pubie.



Angielskie hamburgery



Dzis smaczne angielskie hamburgery, takie jakie mozna zjesc w angielskim pubie. Jedno z najpopularniejszych dan w Wielkiej Brytanii. Szybko i prosto. 


Skladniki:
- dobrej jakosci wolowe burgery (1 burger na osobe)
- bulki do burgerów (miekkie z sezamem)
- cebula 
- swieza salata
- ogórek konserwowy
- ser cheddar, moze byc tez zwykly pakowany w plasterkach (opcja)
- pomidor
- ketchup
- gotowe mango chutney w sloiczku (opcjonalnie - ale z tym jest naprawde pyszne!)


Wykonanie:
Najwazniejsze, zeby kupic dobrej jakosci burgery. Jesli kupimy kiepskie, cokolwiek zrobimy i tak bedzie niedobre. 

1. Usmaz burgery na srednim/mocnym ogniu najlepiej na beztluszczowej patelni (bez oleju), przerwacajac burgery regularnie (co 30 sek.), zeby sie nie przypalily. Nie musisz solic. 
2. Po okolo 10 minutach smazenia nakłuj mieso, jesli soki wyplyna a mieso jest brazowe, wtedy jest gotowe, jesli mieso jest czerwone, wtedy smaz jeszcze okolo dwie minuty. 
3. Bulki upiecz w tosterze. 
4. Na bulce uloz burgera posmaruj go mango chutnej, potem pomidora, troche keczupu, ogórka, cebule, salate i plasterek sera. Mozesz bulke zamknac patyczkiem, zeby sie hamburger nie rozpadl. 

Mozna podawac dodatkowo z frytkami, tak jak to robia w angielskich pubach. 




WARTO WIEDZIEC:
Wedlug dr n.med. Agnieszki Jarosz z Instytutu Zywnosci i Zywienia, wolowina jest bardzo dobrym zródlem pelnowartosciowego bialka i witamin z grupy B, zwlaszcza B3 (niacyny) oraz B12. Stanowi równiez bardzo dobre zródlo zelaza, cynku, fosforu i potasu oraz dobre zródlo kwasu foliowego. Mozna ja jesc nie tylko po obróbce termicznej, ale i na surowo. Wolowina jest nieoceniona w budowie miesni. Okolo polowa tluszczu zawartego w wolowinie to korzystny dla zdrowia tluszcz nienasycony. Wolowina jest takze bogata w latwo przyswajalne bialko, na 100g chudej wolowiny przypada okolo 20g bialka pierwsze klasy. Mieso wolowe zawiera sprzezony kwas linolowy CLA, który pomaga w redukcji tkanki tluszczowej.