Przepis dnia - Anyżowe ciasteczka


Wspaniale pachnące ciasteczka. Łatwe do zrobienia!



Anyżowe ciasteczka



Składniki:

- 220 g masła
- 200 g margaryny
- 400 g cukru
- 5 jajek
- 900 g mąki pszennej
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 15 g ekstraktu z anyżu


Wykonanie:

1. Nagrzać piekarnik do 180°C.

2. Masło, margarynę i cukier utrzeć razem. Dodać jajka i nadal ucierać. Dodać anyż, a następnie 7 szklanek mąki, proszek do pieczenia i sól. Mieszać, aż ciasto będzie miękkie. Dodać kolejną szklankę mąki w razie potrzeby.

3. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę.

4. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto i powykrawać foremkami ciastka. Ułożyć ciastka na wysmarowanej blaszce.

5. Piec przez 12 do 15 minut. Po ostygnięciu można udekorować ciasteczka polewą, lukrem lub cukrem pudrem.


WARTO WIEDZIEC:
Anyż to dobry środek na złagodzenie dyskomfortu i bólu towarzyszącego menstruacji, zmniejsza także bóle porodowe.