Przepis dnia - Apple crumble


Przepyszny, szybki i latwy do wykonania deser na cieplo. Wspanialy apple crumble, czyli jablka na goraco posypane kruszonka. Koniecznie ze smietana lub lodami waniliowymi, a najlepiej z tym i z tym :-) Czas wykonania to okolo 10 minut.



Apple crumble



Skladniki:
- jablka (jablka do pieczenia, moze byc np. szara reneta), na duze naczynie zaroodpodne to beda 3 duze jablka.
- troche cukru do posypania jabłek
- Kruszonka:
    * 200g maki pszennej
    * 100g cukru
    * 100g miekkiego masla
 
Uwaga! Nie musimy robic kruszonki sami, jesli sie spieszymy wystarczy kupic gotowa kruszonke w tesco, w lidlu, czy w kazdym wiekszym supermarkecie. 

Wykonanie:
1. Wlaczyc piekarnik na 190 stopni.
2. Najpierw robimy kruszonke, czyli make i maslo laczymy razem rozgniatamy palcami. Na koncu dodajemy cukier. 
3. Jalbka obrac i pokroic w paseczki lub kosteczki, najelpiej w male. 
4. Jalbka ukladamy w zaroodpornym naczyniu i posypujemu sowicie kruszonka. 
5. Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 190C.

Podajemy cieple (ale nie gorace) z lodami waniliowymi lub smietana (smietana Double z Tesco, albo kremówka). Kazdy sam polewa sobie smietana tuz przed zjedzeniem. Deser swietnie sie sprawdzi na drugi dzien, wystarczy tylko podgrzac w kuchence mikrofalowej. 

Uwaga, do jablek mozna dodac troche gruszek. Mozna równiez dodac rodzynki i cynamon. Zamiast jablek mozna uzyc rabarbaru. 




WARTO WIEDZIEC:

Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców. Powinno sie zjeść przynajmniej jedno dziennie. Jablka charakteryzuja sie wysoka zawartoscia witamin oraz skladników mineralnych. Jablko zawiera wysoka zawartosc witamin A, B1, B2, C i E oraz kwasów owocowych. Najwiecej witamin jest w skórce. 
Jablka polecane sa osobom, które sie ochudzaja, poniewaz jablka bardzo dobrze reguluja przemiane materii oraz zawieraja blonnik peczniejacy w zoladku, który oslabia uczucie glodu. 
Jablka wzmacniaja uklad odpornosciowy. Dzieki przeciwutleniaczom, polifenolom, jablka przeciwdzialaja nowotworom jelita grubego i watroby oraz zapobiegaja chorobie Alzheimera i Parkinsona. 
Zawarte w jablku pektyny maja dzialanie przeczyszczajace i wplywaja na flore bakteryjna w jelicie grubym. Jablko dzialaja przeciwbiegunkowo i przeciwzaparciowo. Jablka usuwaja toksyny z organizmu oraz obnizaja stezenie zlego cholesterolu we krwi. 
Potas, którego w jablkach jest sporo odpowiada za prawidlowa prace serca, ukladu nerwowego i odpornosciowego. A zawarty w jalbkach krzem ma doskonaly wplyw na nasza skóre i paznokcie.   
Jedzmy wiec jablka dla zdrowia i urody.