Przepis dnia - Babeczki jagodowe z cynamonową posypką


Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia babeczki.



Babeczki jagodowe z cynamonową posypką



Przepis na 12 babeczek

Składniki:

Ciasto:
- 200g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150g drobnego cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 80ml oleju roślinnego,
- 80ml mleka,
- 1 jajko,
- 150g świeżych jagód

Posypka:
- 100g drobnego cukru,
- 50g mąki pszennej,
- 50g masła, pokrojonego w kostkę,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku


Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj blachę do babeczek i wyłóż papilotkami.

2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj.

3. W drugiej misce wymieszaj rózgą olej, mleko i jajka. Następnie dodaj do pierwszej miski z mąką. Całość dobrze wymieszaj łyżką i na koniec wymieszaj delikatnie z jagodami. Uwaga ciasto jest dość gęste.

4. Ponakładaj ciasto do papilotek. To jest najtrudniejsza część, bo ciasto jest gęste. Ja pomagałam sobie dwiema łyżkami.

5. Posypka: Do miski wsyp cukier, mąkę, cynamon i masło. Wymieszaj wszystko dokładnie widelcem, tak żeby powstała sypka kruszonka. Przygotowaną kruszonką posyp babeczki.

6. Piecz 20 do 25 minut.


WARTO WIEDZIEC:
Jagody należą do grupy Superfood. Oznacza to, że są jednym z najzdrowszych pokarmów jakie możemy spożywać. Jak podaje NHS (brytyjska służba zdrowia) jagody poprawiają pamięć oraz zdolność uczenia się. Warto je zatem wprowadzić do naszej diety. Babeczki jagodowe to dobry pomysł na słodką przekąskę dla naszych dzieci, szczególnie przed sprawdzianem.