Przepis dnia - Babeczki waniliowe i czekoladowe


Do wyboru do koloru. Dwa rodzaje za jednym zamachem.



Babeczki waniliowe i czekoladowe



12 babeczek

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 110 g masła
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić olejkiem)
- 1 łyżka wody
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Przygotować foremki, włożyć papilotki.

2. Kakao wymieszać z wodą aby powstała masa i odstawić.

3. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz i zmiksować. Dodać wanilię i zmiksować.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy maślanej i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.

5. Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski i wymieszać z kakao.

6. Foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości.

7. Piec przez 20-25 minut. Babeczki przestudzić i udekorować np. cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową.


WARTO WIEDZIEC:
Kakao łagodzi hormonalne huśtawki nastrojów. Kakao jest bogate w substancje, które pobudzają produkcję serotoniny i dopaminy, które są odpowiedzialne za nasz dobry nastrój. W czasie napięcia przedmiesiączkowego serotonina gwałtownie spada. Warto wtedy sięgnąć po coś czekoladowego, aby pobudzić mózg do właściwej pracy i przywrócić naturalny spokój.