Przepis dnia - Babka babci Zosi


Bardzo stary i sprawdzony przepis na babkę wielkanocną.



Babka babci Zosi



Składniki: 
- 1 kostka masła
- 0,5 kostki kasi
- 8 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 4 cukry waniliowe
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 
 
Wykonanie:

1. Masło i kasię, cukier puder i wniliowy utrzeć na puszysta masę.

2. Dodawać po jednym żółtku na przemian z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać. (można dodać dowolny aromat).

4. Piec w temp. 160 -180 stopni 40 - 50 min.




WARTO WIEDZIEC:
Babka to slodkie drozdzowe ciasto. Ma duze znaczenie religijne, dlatego, ze jest wypiekana na niedziele wielkanocna, glównie w Europie Wschodniej (Polska, Albania, Bulgaria, Macedonia). A w Rumunii jest wypiekana równiez na Boze Narodzenie. Babka nie ma nadzienia. Mozeby byc o smaku waniliowym, lub waniliowo czekoladowym. Czesto polana lukrem, albo polewa czekoladowa. Mozna do niej dodac migdaly, albo kandyzowane owoce. W niektórych krajach dodaje sie do niej rum.