WARTO WIEDZIEC:
Babka to slodkie drozdzowe ciasto. Ma duze znaczenie religijne, dlatego, ze jest wypiekana na niedziele wielkanocna, glównie w Europie Wschodniej (Polska, Albania, Bulgaria, Macedonia). A w Rumunii jest wypiekana równiez na Boze Narodzenie. Babka nie ma nadzienia. Mozeby byc o smaku waniliowym, lub waniliowo czekoladowym. Czesto polana lukrem, albo polewa czekoladowa. Mozna do niej dodac migdaly, albo kandyzowane owoce. W niektórych krajach dodaje sie do niej rum.
Przepis dnia - Babka majonezowa
Łatwy i szybki przepis na babkę.
Babka majonezowa
Składniki:
- 4 jaja
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki majonezu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno ze solą, następnie dodać cukier i stopniowo dodawać po jednym żółtku.
2. Kiedy masa jest dobrze ubita należy dodać majonez, wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy.
3. Wylać do foremki i piec około 45 min w temp. 160-180 stopni.
4. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
WARTO WIEDZIEC:
Babka to slodkie drozdzowe ciasto. Ma duze znaczenie religijne, dlatego, ze jest wypiekana na niedziele wielkanocna, glównie w Europie Wschodniej (Polska, Albania, Bulgaria, Macedonia). A w Rumunii jest wypiekana równiez na Boze Narodzenie. Babka nie ma nadzienia. Mozeby byc o smaku waniliowym, lub waniliowo czekoladowym. Czesto polana lukrem, albo polewa czekoladowa. Mozna do niej dodac migdaly, albo kandyzowane owoce. W niektórych krajach dodaje sie do niej rum.