- 200g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200g cukru,
- 3 duże jaja,
- 6 łyżek mleka,
- drobno starta skórka z 1 dużej pomarańczy.
Polewa:
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- 50g cukru pudru,
- 50g gorzkiej czekolady.
2. Wrzuć wszystkie składniki na ciasto do miski i mieszaj rózgą około 3-5 minut, aż będzie puszyste. Przełóż wszystko na blachę i wyrównaj łyżką.
3. Włóż do piekarnika i piecz przez 40-50 minut, aż ciasto będzie złocistego koloru.
4. Kiedy babka się piecze zacznij przygotowywać pierwszą część polewy. Podgrzej delikatnie sok z pomarańczy i cukier w małym rondlu, mieszaj aż cukier się rozpuści. Kiedy babka się upiecze, wyciągnij ją z piekarnika i posmaruj ją podgrzanym sokiem z cukrem. Odstaw do ostygnięcia.
5. Połam czekoladę w małe kawałki i rozpuść ją, podgrzewając w małym rondlu. Następnie polej nią babkę, tworząc wzory jak na zdjęciu.
WARTO WIEDZIEC:
Gorzka czekolada jest bardzo bogata w magnez. Brytyjska służba zdrowia umieścila gorzką czekoladę na liście superfoods, czyli jedzenia z wysoką zawartościa minerałów i witamin. Magnez zamienia jedzenie, które spożywamy w energię oraz zapewnia prawidłowe funkcjonawnie gruczołów przytarczycznych, które produkują hormony ważne dla zdrowia. Magnez wspomaga układ nerwowy, dlatego możemy zauważyć, że po spożyciu czekolady czujemy się bardziej zrelaksowani.
Przepis dnia - Babka pomarańczowa
Smaczna i łatwa do zrobienia. Idealna do popołudniowej kawy. Na pewno zaskoczy gości lekkim posmakiem pomarańczy.
Babka pomarańczowa
Składniki:
- 140g masła, miękkiego,- 200g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200g cukru,
- 3 duże jaja,
- 6 łyżek mleka,
- drobno starta skórka z 1 dużej pomarańczy.
Polewa:
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- 50g cukru pudru,
- 50g gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180C. Przygotuj blachę do babki (natłuść).2. Wrzuć wszystkie składniki na ciasto do miski i mieszaj rózgą około 3-5 minut, aż będzie puszyste. Przełóż wszystko na blachę i wyrównaj łyżką.
3. Włóż do piekarnika i piecz przez 40-50 minut, aż ciasto będzie złocistego koloru.
4. Kiedy babka się piecze zacznij przygotowywać pierwszą część polewy. Podgrzej delikatnie sok z pomarańczy i cukier w małym rondlu, mieszaj aż cukier się rozpuści. Kiedy babka się upiecze, wyciągnij ją z piekarnika i posmaruj ją podgrzanym sokiem z cukrem. Odstaw do ostygnięcia.
5. Połam czekoladę w małe kawałki i rozpuść ją, podgrzewając w małym rondlu. Następnie polej nią babkę, tworząc wzory jak na zdjęciu.
WARTO WIEDZIEC:
Gorzka czekolada jest bardzo bogata w magnez. Brytyjska służba zdrowia umieścila gorzką czekoladę na liście superfoods, czyli jedzenia z wysoką zawartościa minerałów i witamin. Magnez zamienia jedzenie, które spożywamy w energię oraz zapewnia prawidłowe funkcjonawnie gruczołów przytarczycznych, które produkują hormony ważne dla zdrowia. Magnez wspomaga układ nerwowy, dlatego możemy zauważyć, że po spożyciu czekolady czujemy się bardziej zrelaksowani.