Przepis dnia - Bardzo łatwa paella


Pyszna potrawa z Hiszpanii. Łatwa do zrobienia.



Bardzo łatwa paella



Składniki:

- 1 średni por lub cebula
- kiełbasa chorizo 110g (opcja), pokrojona
- 300g ryżu długoziarnistego
- 1 litr bulionu rybnego (może być ewentualnie z kurczaka)
- 200g groszku mrożonego
- 400g mieszanki mrożonych owoców morza (mogą być ewentualnie same krewetki) - owoce rozmrozić
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy


Wykonanie:

1. Na dużej, głębokiej patelni podsmażyć pora, około 3 minuty. Dodać chorizo, chwilkę podsmażyć. Dodać kurkumę i ryż, wymieszać. Następnie wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

2. Dodaj groszek i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj owoce morza i gotuj przez 2 minuty. Sprawdz czy ryż jest juz ugotowany, jeśli nie, gotuj dłużej.


WARTO WIEDZIEC:
Krewetki są znakomitym źródłem witaminy B12 i selenu. Witamina B12 ma wpływ na nasz nastrój, energię, pamięć, serce, skórę, włosy, system trawienny i równowagę hormonalną. Selen poprawia naszą odporność, chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, dba o prawidłowy metabolizm oraz poprawia płodność u kobiet i mężczyzn.