Przepis dnia - Blok czekoladowy


Najlepszy słodki rarytas w czasach PRL.



Blok czekoladowy



Składniki:

- 1 kostka masła
- 1 opakowanie mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 paczka herbatników
- orzechy włoskie (opcja)


Wykonanie:

1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, wodę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko w proszku i pokruszone herbatniki.

2. Gotową masę przelewamy do formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.


WARTO WIEDZIEC:
wartość odżywcza mleka w proszku jest bardzo wysoka. Zawartość białka w mleku pełnotłustym wynosi 25g w 100g mleka, tłuszczu – 26g, a węglowodanów – 37g.

Uwaga mleko w proszku jest produktem wysokokalorycznym.