Przepis dnia - Brązowa babka


Idealna do kawy.



Brązowa babka



Składniki:
- kostka masła,
- szklanka brązowego cukru,
- 4 duże jajka,
- półtorej łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- półtorej szklanki mąki,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- półtorej łyżki cynamonu,
- półtorej łyżki cukru.
Lukier:
- półtora szklanki cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 łyżki mleka.



Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Przygotuj formę do babki. Natłuszcz masłem, posyp lekko mąką.

3. W dużej misce zmiksuj masło. Dodaj brązowy cukier i zmiksuj razem. Teraz dodawaj jajka, dodawaj je pojedynczo, następne dopiero aż pierwsze zostanie dobrze zmiksowane z miksturą. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, zmiksuj. W oddzielnym naczyniu połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do ciasta mieszając.

4. W małej miseczce wymieszaj cukier i cynamon razem.

5. Wylej połowę ciasta do formy. Posyp cukrem z cynamonem (połowa). Następnie wylej do formy resztę ciasta (na cukier z cynamonem). Posyp resztą cukru z cynamonem i delikatnie nierównymi ruchami noża wkręć cukier z cynamonem w ciasto.

6. Piecz 40-45 minut. Odstaw do wystudzenia.


Lukier
1. Wymieszaj razem cukier puder, ekstrakt waniliowy, sól, roztopione masło i mleko, aż utworzą jednolity krem. Jeśli będzię za suchy dodaj więcej mleka. Polej lukrem wystudzone ciasto.




WARTO WIEDZIEC:
Dlaczego warto dodawać cynamon do potraw?