Przepis dnia - Bubble and squeak


Brytyjskie placki ziemniaczane



Bubble and squeak



Składniki:
- 500g ziemniaków,
- 500g włoskiej kapusty,
- 1 cebula,
- 5 łyżek startego parmezanu,
- oliwa do smażenia,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- można dodać ulubione dodatki, np. natkę pietruszki, smażoną kielbasę, marchewkę, groszek, ser chedar.

Wykonanie:
1. Kapustę poszatkuj i uduś na patelni do miękkości z małą ilością wody.
2. Ziemniaki ugotuj, utłucz i ostudź.
3. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
4. W dużej misce wymieszaj kapustę z ziemniakami i cebulą, dodaj parmezan, gałkę, sól, pieprz. Wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj odrobinę śmietanki.
5. Rozgrzej oliwę na patelni, ułóż na niej masę, dociśnij i uformuj tak aby powstały placki. Smaż na małym ogniu, aż dno dania się zarumieni. Patelnię odwróć do góry dnem, zsuń placek na talerz, a następnie z powrotem na patelnię, aby usmażyć drugą stronę.

 




WARTO WIEDZIEC:
Ziemniaki posiadaja duzo witamin i skladników odzywczych. Zawieraja witamy C, B1, B6, PP, D, E, K, B1, B3, B6, kwas foliowy. Zawieraja równiez cukry, bialka i mineraly. Zawieraja magnez, potas, fosfor, zelazo wapn. Wplywaja na prawidlowe funkcjonowanie ukladu nerwowego i odpornosciowego. A przy tym nie zawieraja cholesterolu oraz nasyconych kwasów tluszczowych. Uwaga, ziemniaki nie sa tuczace, to co tuczy to sosy i inne dodatki, ktore podajemy z ziemniakami. Bardzo kaloryczne sa dania z ziemniaków, takie jak koptyka, pyzy czy placki ziemniaczane. Im ziemniak jest starszy tym bardziej kaloryczny.
Bardzo wazny jest sposób przygotowania ziemniaków. Ziemniaków nie powinno sie pozostawiac na dluzej w wodzie, gdyz traca skladniki odzywcze. Najlepiej je gotowac na parze. Jesli chcemy je ugotowac w wodzie, to najlepiej w mundurkach (okolo 20 min).