Przepis dnia - Bułeczki cynamonowe


Słynne Kanelbulle.



Bułeczki cynamonowe



Składniki:
- paczka gotowego ciasta francuskiego,
- łyżeczka masła, roztopionego,
- szklanka brązowego cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,

Lukier:
- szklanka cukru pudru,
- łyżka mleka,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki ekstraktu klonowego lub waniliowego lub migdałowego lub rumowego,
- orzeszki do posypania, np. orzeszki pekan.


Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180C. 

2. Ułóż ciasto francuskie na powierzchni lekko posypanej mąką. Jeszcze bardziej je rozwałkuj, tak żeby było większe o około 2cm z każdej strony. 

3. Posmaruj ciasto masłem od wewnętrznej strony. Posyp cukrem i cynamonem. 

4. Zwiń ciasto w rulon. Potnij rulon na bułeczki, około 2,5 cm. 

5. Ułóź bułeczki na pergaminie i piecz 20-25 min aż zbrązowieją. 

6. Lukier: wymieszaj energicznie cukier puder, mleko, sól i ekstrakt. 

7. Po upieczeniu posmaruj bułeczki lukrem i posyp orzeszkami. 




WARTO WIEDZIEC:
Dlaczego warto dodawać cynamon do potraw?