Przepis dnia - Bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe
Składniki:
- paczka gotowego ciasta francuskiego,
- łyżeczka masła, roztopionego,
- szklanka brązowego cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
Lukier:
- szklanka cukru pudru,
- łyżka mleka,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki ekstraktu klonowego lub waniliowego lub migdałowego lub rumowego,
- orzeszki do posypania, np. orzeszki pekan.
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180C.
2. Ułóż ciasto francuskie na powierzchni lekko posypanej mąką. Jeszcze bardziej je rozwałkuj, tak żeby było większe o około 2cm z każdej strony.
3. Posmaruj ciasto masłem od wewnętrznej strony. Posyp cukrem i cynamonem.
4. Zwiń ciasto w rulon. Potnij rulon na bułeczki, około 2,5 cm.
5. Ułóź bułeczki na pergaminie i piecz 20-25 min aż zbrązowieją.
6. Lukier: wymieszaj energicznie cukier puder, mleko, sól i ekstrakt.
7. Po upieczeniu posmaruj bułeczki lukrem i posyp orzeszkami.
WARTO WIEDZIEC:
Dlaczego warto dodawać cynamon do potraw?