Przepis dnia - Cajun chicken
   

Przepis dnia - Cajun chicken


Dzis proponujemy kurczaka Cajun. Bardzo pyszne, aromatyczne i super latwe danie pochadzace z kuchni ludnosci Cajun..



Cajun chicken



Dzis proponujemy kurczaka Cajun. Bardzo pyszne, aromatyczne i super latwe danie pochadzace z kuchni ludnosci Cajun zamieszkujacych niedostepne obszary centralnej Luizjany w USA. 

Skladniki:
- nogi z kurczaka (okolo 500g)
- przyprawa cajun
- oliwa z oliwek

Wykonanie:
1. Pomieszaj pryzprawie cajun z oliwa z oliwek (ilosc przyprawy zalezy od Ciebie, jesli lubisz ostrzejsze dodaj jej duzo)
2. Posmaruj kurczaka dokladnie przygotowana mieszanka.
3. Wstaw do nagrzanego do 190C piekarnika na srodkowa pólke na 25 - 30 minut. 

Zrobione!

Podawaj z ryzem, albo fryktami i ulubiona surówka. Proponujemy prosta surówke (salata, pomidorki koktajlowe przekrojone na pol i cebulka szalotka)




WARTO WIEDZIEC:
Mieso z kurczaka jest najbardziej odzywczym miesem, charakteryzujacym sie jednoczesnie wysoka zawartoscia pelnowartosciowego, latwo przyswajanego przez organizm bialka, a niska zawartoscia tluszczu i cholesterolu. Tluszcz zlokalizowany jest glównie pod skóra, gdzieki temu kto nie chce przytyc, moze po prostu oddzielic skóre od miesa.  Mieso kurczaka charakteryzuje sie wysoka zawartosc cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, zwiekszajacych zdolnosc organizmu do pobierania energii z pozywienia, wzmacniajacych uklad odpornosciowy, wplywaja na funkcjonowanie ukladu nerwowego, pamiec i zdolnosc koncentracji, ulatwiajac nauke. Lekkostrawne mieso z kurczaka o wysokiej wartosci odzywczej moze byc wlaczane do diety juz w pierwszym roku zycia dziecka.

Ryz jest bogaty w potas, który reguluje gospodarke wodna organizmu i utrzymuje prawidlowy rytm serca. Zawiera malo sodu jest wiec polecany osobom z nadcisnienim tetniczym. Nie zawiera glutenu, dla tego jest odpowiedni dla osób posiadajacych alergie na ten skladnik. Ryz ma dzialanie oczyszczajace i detoksykujace, pomaga usunac nadmiar wody z organizmu.To bardzo lekkostrawny pordukt mączny, dlatego polecany jest osobom o wrazliwych jelitach. Ryz skutecznie zatrzymuje biegunki.Nie zawiera tluszczu i cholesterolu. Ryz nie tuczy a dostarcza za to duzo energii. Ryz chroni tez przed nowotworami. Unikajmy ryzu blyskawicznego. W ryzu tym, aby skrocic czas gotowania, ziarna zostaly uprzednio podgotowane lub spulchnione, zeby woda mogla latwiej wniknac do srodka. Najlepiej jesc ryz, z którego nie usunieto otrab, czyli czarny. Bardzo zdrowy jest tez ryz brazowy, który zawiera witamine B1, bardzo wazna dla prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego.