Przepis dnia - Cappuccino


Delikatne ciasto o smaku capuccino.



Cappuccino



Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    
Masa:
- 2 szklanki mleka
- szklanka cukru pudru
- 5 żółtek
- kostka masła
- 3łyżki mąki pszennej
- 3 małe torebki Cappuccino o smaku waniliowym
- opakowanie cukru waniliowego
    
Dekoracja:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
- łyżka cukru
    
Wykonanie:
1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian cukier i żółtka . Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej pergaminem blachy. Pieczemy ok. 25 min. w temp. 180C.

2. Masa: w połowie szklanki mleka wymieszać 3 torebki cappuccino. Żółtka ubić z cukrem, a następnie dodać cukier waniliowy, rozpuszczone cappuccino oraz mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i gorące wlać do masy żółtkowej. Całość gotować energicznie mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu, uważając by nie było grudek. Na koniec, do wystudzonej masy dodać miękkie masło i razem zmiksować na jednolity krem.

3. Dekoracja: na upieczony i wystudzony biszkopt wyłożyć przygotowaną masę cappuccino. Wierzch posmarować śmietaną ubitą z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Dla dekoracji możemy posypać czekoladą lub kakao. Schładzamy.




WARTO WIEDZIEC:
Interesujące fakty na temat cappuccino