Przepis dnia - Chicken katsu
   

Przepis dnia - Chicken katsu


Dzisiaj przepyszne danie z kuchni japonskiej. Panierowany kotlet z kurczaka z wyjatkowym japonskim sosem.



Chicken katsu



Dzisiaj przepyszne danie z kuchni japonskiej. Panierowany kotlet z kurczaka z wyjatkowym japonskim sosem. To japonska wersja curry. Naprawde przepyszne. 

Skladniki:
- 4 kotlety z piersi kurczaka. Posyp kotlety delikatnie sola i pieprzem, potem obtocz w mace, jajku i bulce tartej. Robimy tak jak schabowy.
- olej do smazenia 

Sos curry:
- 1 lyzka stolowa oleju
- 1 pokrojona drogno cebula
- 5 zabków czosnku w calosci, przekrojonych na pól
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 2 lyzka stolowa maki pszennej
- 1 lyzka stolowa przyprawy curry
- 600ml bulionu z kurczaka
- 2 lyzeczki miodu
- 1 lyzka stolowa sosu sojowego
- 1 lisc laurowy
- pól lyzeczki przyprawy garam masala (mozna juz kupic w kazdym supermarkecie)


Wykonanie:
1. Robimy sos. Podgrzewamy olej w malym garnku. Dodajemy cebule i czosnek i podsmazamy przez 2 minuty. Dodajemy marchewke i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszajac, az zmieknie i zacznie sie karmelizowac. Dodaj make i curry i gotuj przez minute. Dodaj bulion - rób to stopiowo, zeby uniknac grudek. Dodaj miód, sos sojowy i lisc laurowy i doprowac do zagotowania. Teraz zmniejsz ogien i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, sos powinien teraz sie zagescic. Teraz dodaj Garam masale i przelej sos przez sitko. Jesli chcesz mozesz z sitka powybierac marchewke i dodac do sosu, bedzie ladnie wygladalo. 

2. Usmaz kotlety z kurczaka i ugotuj ryz. 

3. Usmazone kotlety pokroj ukosnie. Polej sosem. Do tego ryz i moze byc gotowa salatka z lisci. 




WARTO WIEDZIEC:
Mieso z kurczaka jest najbardziej odzywczym miesem, charakteryzujacym sie jednoczesnie wysoka zawartoscia pelnowartosciowego, latwo przyswajanego przez organizm bialka, a niska zawartoscia tluszczu i cholesterolu. Tluszcz zlokalizowany jest glównie pod skóra, dzieki temu kto nie chce przytyc, moze po prostu oddzielic skóre od miesa. Mieso kurczaka charakteryzuje sie wysoka zawartosc cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, zwiekszajacych zdolnosc organizmu do pobierania energii z pozywienia, wzmacniajacych uklad odpornosciowy, wplywaja na funkcjonowanie ukladu nerwowego, pamiec i zdolnosc koncentracji, ulatwiajac nauke. Lekkostrawne mieso z kurczaka o wysokiej wartosci odzywczej moze byc wlaczane do diety juz w pierwszym roku zycia dziecka.