Przepis dnia - Chicken tikka masala
   

Przepis dnia - Chicken tikka masala


Jedno z nasmaczniejszych i najslynniejszych dan na swiecie. Jesli ktos raz spróbuje kuchnii indyjskiej, na pewno na stale zagosci ona na waszych stolach.



Chicken tikka masala



Jedno z nasmaczniejszych i najslynniejszych dan na swiecie. Jesli ktos raz spróbuje kuchnii indyjskiej, na pewno na stale zagosci ona na waszych stolach. Danie powstalo w indyjskiej restauracji w multikulturowej Wielkiej Brytanii, a stad przenioslo sie na caly swiat. W Polsce niektórzy nazywaja to danie Kurczak tikka masala, lecz brzmi to tak, jak "Dlugi makaron" zamiast Spagetti. Nasza wersja Chicken tikka masali jest bardzo prosta i szybka i nieco oszukana, bo uzywamy gotowej pasty :-) Ale za to jest baaaaaardzo pyszna. 

Porcja na 4 osoby

Skladniki:
- 2 duze cebule
- olej do smazenia (rzepakowy, albo slonecznikowy)
- 4 piersi z kurczaka
- 2 kopiaste lyzki stolowe pasty tikka masala (moze byc Sherwoods albo Pataks - Uwaga PASTA! a nie sos. Pasta to taka skoncentrowana forma, wystarczy nam na dluzej)
- 2 lyzki cukru
- 500g naturalnego jogurtu
- peczek posiekanej kolendy (to skladnik obowiazkowy)


Wykonanie:
1. Pokroj cebule w cwiartki i podsmaz je na srednim ogniu w duzym woku, przez 4-5 minuty, mieszajac od czasu do czasu.

2. W miedzy czasie pokroj piersi z kurczaka w 2 centrymetrowe kawalki i dodaj je do woku. Smaz tak dlugo, az kurczak bedzie bialy w srodku. Nie dopusc, zeby kurczak zrobil sie brazowy, wtedy bedzie twardy. Kurczaka smazy sie krótko.

3. Dodaj paste tikka masala.

4. Mieszaj przez minutke, upewnij sie ze kurczak i cebula sa otoczone pasta, wtedy dodaj cukier i wymieszaj.

5. Teraz dodaj jogurt, pomieszaj. Zmniejsz ogien i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.

6. Teraz dodaj kolendre, wymieszaj.

7. Zagotuj. Po zagotowaniu zdejmij z ognia.

8. Serwuj z ryzem, chlebem naan lub papadums i mango chutney.




WARTO WIEDZIEC:
Mieso z kurczaka jest najbardziej odzywczym miesem, charakteryzujacym sie jednoczesnie wysoka zawartoscia pelnowartosciowego, latwo przyswajanego przez organizm bialka, a niska zawartoscia tluszczu i cholesterolu. Tluszcz zlokalizowany jest glównie pod skóra, gdzieki temu kto nie chce przytyc, moze po prostu oddzielic skóre od miesa. Mieso kurczaka charakteryzuje sie wysoka zawartosc cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, zwiekszajacych zdolnosc organizmu do pobierania energii z pozywienia, wzmacniajacych uklad odpornosciowy, wplywaja na funkcjonowanie ukladu nerwowego, pamiec i zdolnosc koncentracji, ulatwiajac nauke. Lekkostrawne mieso z kurczaka o wysokiej wartosci odzywczej moze byc wlaczane do diety juz w pierwszym roku zycia dziecka.