Przepis dnia - Chili con carne


Dzis cos z kuchni meksykanskiej, dla odmiany cos innego niz kuchnia polska, sródziemnomorska czy azjatycka. Super szybkie i proste do wykonania danie.



Chili con carne



Dzis cos z kuchni meksykanskiej, dla odmiany cos innego niz kuchnia polska, sródziemnomorska czy azjatycka. Super szybkie i proste do wykonania danie. Ostre chili con carne swietne sie sprawdza przy przeziebieniach. 

Skladniki:
- 500g miesa mielonego, najlepiej wolowego (i najlepiej chudego). Mieso mielone lepiej smakuje z chili con carne. 
- gotowy mix chili con carne (np. mieszanka przypraw chili con carne Kotanyi)
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 chili drobno posiekane (opcja - dla tych, którzy lubia bardzo ostre)
- 1 duza cebula (drobno posiekana)
Mozesz dodac wiecej warzyw jesli chcesz, np. czerwona papryke. 


Wykonanie:
1. W woku rozgrzej olej i podsmaz cebulke, okolo 3 minuty.
2. Dodaj mieso mielone i smaz az bedzie calkiem brazowe. 
3. Dodaj przyprawe chilli con carne, fasolke i chili. Wymieszaj. Smaz okolo 3 minuty razem. 

Podawaj z ryzem. Mozna podawac równiez z tortilla meksykanska. Wypróbuj oba sposoby. Tortille meksykanska mozna kupic gotowa w sklepie. 

Gotowe




WARTO WIEDZIEC:
Wedlug dr n.med. Agnieszki Jarosz z Instytutu Zywnosci i Zywienia, wolowina jest bardzo dobrym zródlem pelnowartosciowego bialka i witamin z grupy B, zwlaszcza B3 (niacyny) oraz B12. Stanowi równiez bardzo dobre zródlo zelaza, cynku, fosforu i potasu oraz dobre zródlo kwasu foliowego. Mozna ja jesc nie tylko po obróbce termicznej, ale i na surowo. Wolowina jest nieoceniona w budowie miesni. Okolo polowa tluszczu zawartego w wolowinie to korzystny dla zdrowia tluszcz nienasycony. Wolowina jest takze bogata w latwo przyswajalne bialko, na 100g chudej wolowiny przypada okolo 20g bialka pierwsze klasy. Mieso wolowe zawiera sprzezony kwas linolowy CLA, który pomaga w redukcji tkanki tluszczowej.