Przepis dnia - Chlebek czosnkowy
   

Przepis dnia - Chlebek czosnkowy


Pyszne, łatwe, idealne jako dodatek do dań kuchni włoskiej.



Chlebek czosnkowy



Składniki:

- 1 bochenek chleba pszennego
- 70g masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 100g sera mozzarella, drobno pokrojonego (opcja)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik na funkcji grill.

2. Pokrój chleb na kromki o grubości 2 cm.

3. W małej misce wymieszaj masło z oliwą, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Posmaruj tym równomiernie pieczywo.

4. Poukładaj kromki chleba na blasze do pieczenia i piecz przez 5 minut, aż lekko zbrązowieją. Sprawdzaj często, żeby się nie przypaliły.

5. Wyjmij chlebki z piekarnika, posyp serem i z powrotem wstawić do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się lekko zarumieni i stopi.

Podawaj ciepłe. Pasują jako dodatek do włoskich makaronów lub do lasagne.
Świetny zestaw to np. makaron z pesto z krewetkami, sałatka z liśćmi z winegretem oraz chlebki czosnkowe.


WARTO WIEDZIEC:
Czosnek to skuteczny prebiotyk. Wspiera działanie "dobrych bakterii" w naszych jelitach. Warto dodawać czosnek do potraw szczególnie w okresie jesienno-zimowych. Wspomożemy w ten sposób organizm w walce z zarazkami i wzmocnimy układ odpornościowy.