Przepis dnia - Ciasteczka Makaroniki z czekoladą


Pyszny i łatwy przepis na makaroniki.



Ciasteczka Makaroniki z czekoladą



Składniki 
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 białka z jajek
- 100g cukru
- 125g zmielonych migdałów

Wykonanie
1. Zetrzyj czekoladę na tarce. Najlepiej na papier pergamin, wtedy sie nie poskleja.

2. Ubij białka aż będą sztywne. Stopniowo ubijaj z cukrem, aż mikstura będzie gęsta i gładka. Połącz miksture z migdałami i czekoladą. Łyżeczka uformuj ciastka na pergaminie.

3. Piecz w temperaturze 180 stopni, 15 minut aż będa delikatnie wyrośnięte.




WARTO WIEDZIEC:
Migdały są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Migdały to bardzo dobra wiadomość dla osób o słabych zębach, bogate są one bowiem w wapń i fosfor, które są budulcami zębów i kości. Stanowią świetną przekąskę dla osób żyjących w ciągłym stresie, a to ze względu na wysoką zawartość magnezu. Migdały bogate są w błonnik, który obniża ciśnienie, reguluje pracę jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz UWAGA osóby odchudzające sie, błonnik zmniejsza apetyt. Migdały to również witamina E, znana jako witamina młodości. W migdałach znajdziemy również witaminę B2, która odpowiada za prawidłowe funkjonowanie wzroku. Niedobór tej witaminy może skutkować wypadaniem włosów i problemami z koncentracją. Migdały to także spore ilości miedzi, dzięki której nasza pamięć będzie dobrze funkjonować przez długie lata.