- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1,5 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 5-6 żółtek
- kilka kropli olejku (cytrynowy lub śmietankowy jaki aromat lubisz)
- szczypta soli
2. Ciasto wkładamy do lodówki na 3 godz.
3. Następnie ciasto porcjami wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placki grubości 0,5 cm.
4. Foremkami wykrawamy ciastka.
5. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy na złoty kolor około 20 min. w temp. 180 stopni.
7. Odstawiamy do wystygnięcia.
WARTO WIEDZIEC:
Ciastka po raz pierwszy zrobiono w Iranie w VII wieku.
Przepis dnia - Ciasteczka maślane
Tradycyjne, ulubione ciasteczka całej rodziny. Można przygotować więcej ciasta i zamrozić na później.


Ciasteczka maślane
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1,5 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 5-6 żółtek
- kilka kropli olejku (cytrynowy lub śmietankowy jaki aromat lubisz)
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Mąki mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, olejek i miękkie masło, szybko zagniatamy ciasto.2. Ciasto wkładamy do lodówki na 3 godz.
3. Następnie ciasto porcjami wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placki grubości 0,5 cm.
4. Foremkami wykrawamy ciastka.
5. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy na złoty kolor około 20 min. w temp. 180 stopni.
7. Odstawiamy do wystygnięcia.
WARTO WIEDZIEC:
Ciastka po raz pierwszy zrobiono w Iranie w VII wieku.