Przepis dnia - Ciastka z dżemem


Przepyszne! Rozpływają się w ustach i są łatwe do zrobienia.



Ciastka z dżemem



Składniki:

- 225 g masła o temperaturze pokojowej
- pół szklanki cukru (jeśli dżem jest bardzo słodki można mniej curku)
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- pół szklanki dowolnego dżemu owocowego


Wykonanie:

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.

2. Utrzeć masło z cukrem aż będzie lekkie i puszyste. Dodać przesianej mąki i dobrze wymieszać.

3. Z ciasta uformować kulki o średnicy 2,5 cm i położyć na blasze do pieczenia ciasteczek. Odcisnąć kciuk w każdej kulce, tworząc zagłębienie na ok. 1,5 cm. Zagłębienie wypełnić ulubionym dżemem.

4. Piec 15 do 20 minut lub do momentu, kiedy ciastka osiągną złoty kolor na brzegach.


WARTO WIEDZIEC:
Dżemy powinno się spożywać do roku od czasu zrobienia, im dłużej je przetrzymujemy tym mniej w nich witamin.