Przepis dnia - Ciasto czekoladowe z malinami
   

Przepis dnia - Ciasto czekoladowe z malinami


Dziś bardzo czekoladowe ciasto z malinami. Łatwe do zrobienia.



Ciasto czekoladowe z malinami



Ciasto czekoladowe z malinami Dziś bardzo czekoladowe ciasto z malinami. Łatwe do zrobienia.

Składniki:
- 120g masła, 
- 100 g gorzkiej czekolady, 
- 10g kakao, 
- 150ml wody, 
- 150g cukru, 
- 1/2 opakowania cukru waniliowego,
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 
- 1 jajko, 
- 120g mąki pszennej, 
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia, 
- szczypta soli, 
- szklanka malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:
1. Przygotować blachę o rozmiarach 20x30cm (wysmaruj tłuszczem).
2. W rondelku rozpuś masło, czekoladę, kakao, wodę, cukry oraz kawę. Podgrzej na niewielkim ogniu do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia. 
3. Do wcześniej przygotowanej masy dodaj jajko i zmiksuj mikserem.
4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masę czekoladową i zmiksuj, aż ciasto będzie gładkie. 
5. Wylej na blaszkę i posyp malinami. 
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50 minut. 
7. Można posypać cukrem pudrem do dekoracji.




WARTO WIEDZIEC:
Czekolade warto jest jesc... jednak w malych ilosciach i sporadycznie. Najlepiej jesc czekolade gorzka z duza zawartoscia kakao. Czekolada poprawia nam humor, dziala uspokajajaco i relaksujaco. Zawiera duzo witamin, miedzy innymi A, B1, B2, B3, E i PP. Czekolada dodaje nam energii, poniewaz zawiera teobromine i kofeina. Pamietajmy jednak, ze te substancje maja wlasciwosci uzalezniajace. Czekolada dziala wyszczuplajaco i antycellulitowo, ale uwaga zawiera tez sporo kalorii. Dlatego jesli zjadamy ja sporadycznie, to nie przybywa nam kilogramów, wrecz odwrotnie. Dzieki zjadaniu czekolady wzrasta nam poziom serotoniny i endorfin, czyli hormonów szczescia. Dzieki temu chronimy sie przed depresja i chorobami ukladu nerwowego. Czekolada zawiera bardzo duzo magnezu, który przeciwdziala stresom oraz ulatwia wchlanianie sie wapnia. Zawarte w niej zelazo, cynk i wapn przyspieszaja krazenie krwi w organizmie. Co warto podkreslic czekolada nautralizuje dzialanie wolnych rodników, opóznia procesy starzenia i chroni skóre przed promieniami ultrafioletowymi. Ponadto wzmacnia odpornosc, zapobiega miazdzycy, zmniejsza ryzyko zawalu serca i chorób nowotworowych. Jedzmy wiec czekolade, nawet wtedy kiedy sie odchudzamy. Pamietajmy jednak o tym, zeby nie jesc jej zbyt duzo i czesto.