Przepis dnia - Ciasto jeżynowo-kokosowe
   

Przepis dnia - Ciasto jeżynowo-kokosowe


Pyszne i chrupiące, łatwe do zrobienia, szybkie ciasto i nie wymaga wielu składników.



Ciasto jeżynowo-kokosowe



Składniki:

- 250g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25g płatków owsianych,
- 280g brązowego cukru,
- 200g zimnego masła, posiekanego na kawałki,
- 75g wiórek kokosowych
- 2 średnie jajka,
- 350g mrożonych lub świeżych jeżyn


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180C.

2. Mąke wymieszaj z proszkiem. Wsyp mąkę, płatki owsiane i cukier do dużej miski. Następnie dodaj masło i wyrób kruszonkę palcami. Dodaj do kruszonki kokos i wymieszaj. Teraz wsyp część kruszonki do szklanki, około 3/4 szklanki i odstaw na bok.

3. Do miski z kruszonką dodaj jajka, wymieszaj. Wsyp całość na przygotowaną blachę (31 x 17 cm) i rozprowadź równomiernie łyżką. Posyp jeżynami. Na końcu posyp pozostałą w szklance kruszonką.

4. Piecz w temperaturze 180 C przez godzinę - godzinę i 15 minut, na złoty kolor.


WARTO WIEDZIEC:
Jeżyny to owoce młodości. Są bowiem bogate w antyoksydanty, które zwiększają gęstość tkanki skóry, dzięki czemu jest ona odporna na powstawanie zmarszczek.