- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25g płatków owsianych,
- 280g brązowego cukru,
- 200g zimnego masła, posiekanego na kawałki,
- 75g wiórek kokosowych
- 2 średnie jajka,
- 350g mrożonych lub świeżych jeżyn
2. Mąke wymieszaj z proszkiem. Wsyp mąkę, płatki owsiane i cukier do dużej miski. Następnie dodaj masło i wyrób kruszonkę palcami. Dodaj do kruszonki kokos i wymieszaj. Teraz wsyp część kruszonki do szklanki, około 3/4 szklanki i odstaw na bok.
3. Do miski z kruszonką dodaj jajka, wymieszaj. Wsyp całość na przygotowaną blachę (31 x 17 cm) i rozprowadź równomiernie łyżką. Posyp jeżynami. Na końcu posyp pozostałą w szklance kruszonką.
4. Piecz w temperaturze 180 C przez godzinę - godzinę i 15 minut, na złoty kolor.
WARTO WIEDZIEC:
Jeżyny to owoce młodości. Są bowiem bogate w antyoksydanty, które zwiększają gęstość tkanki skóry, dzięki czemu jest ona odporna na powstawanie zmarszczek.
Przepis dnia - Ciasto jeżynowo-kokosowe
Pyszne i chrupiące, łatwe do zrobienia, szybkie ciasto i nie wymaga wielu składników.
Ciasto jeżynowo-kokosowe
Składniki:
- 250g mąki pszennej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25g płatków owsianych,
- 280g brązowego cukru,
- 200g zimnego masła, posiekanego na kawałki,
- 75g wiórek kokosowych
- 2 średnie jajka,
- 350g mrożonych lub świeżych jeżyn
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180C.2. Mąke wymieszaj z proszkiem. Wsyp mąkę, płatki owsiane i cukier do dużej miski. Następnie dodaj masło i wyrób kruszonkę palcami. Dodaj do kruszonki kokos i wymieszaj. Teraz wsyp część kruszonki do szklanki, około 3/4 szklanki i odstaw na bok.
3. Do miski z kruszonką dodaj jajka, wymieszaj. Wsyp całość na przygotowaną blachę (31 x 17 cm) i rozprowadź równomiernie łyżką. Posyp jeżynami. Na końcu posyp pozostałą w szklance kruszonką.
4. Piecz w temperaturze 180 C przez godzinę - godzinę i 15 minut, na złoty kolor.
WARTO WIEDZIEC:
Jeżyny to owoce młodości. Są bowiem bogate w antyoksydanty, które zwiększają gęstość tkanki skóry, dzięki czemu jest ona odporna na powstawanie zmarszczek.