Przepis dnia - Ciasto migdałowe z malinami
   

Przepis dnia - Ciasto migdałowe z malinami


Bardzo proste do wykonania ciasto i nie wymaga wielu składników.



Ciasto migdałowe z malinami



Składniki:

- 140g migdałów,
- 140g miękkiego masła,
- 140g cukru pudru,
- 140g mąki zmieszanej ze szczyptą proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego lub migdałowego,
- 250g malin (w sezonie zimowym mogą być mrożone),
- 2 łyżki płatków migdałów,
- cukier puder do posypania.


Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180C. Przygotuj blachę (posmaruj tłuszczem).

2. Wrzuć migdały, masło, cukier, mąkę, jajka, olejek waniliowy do blendera i zmiksuj aż będzie wszystko dobrze połączone.

3. Wlej połowę ciasta na blachę, posyp malinami, następnie wlej drugą połowę, rozprowadz nierówno, można palcami. Posyp płatkami migdałów i piecz 50 minut na złoty kolor.

4. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.


WARTO WIEDZIEC:
Migdały są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Migdały to bardzo dobra wiadomość dla osób o słabych zębach, bogate są one bowiem w wapń i fosfor, które są budulcami zębów i kości. Stanowią świetną przekąskę dla osób żyjących w ciągłym stresie, a to ze względu na wysoką zawartość magnezu. Migdały bogate są w błonnik, który obniża ciśnienie, reguluje pracę jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz UWAGA osóby odchudzające sie, błonnik zmniejsza apetyt. Migdały to również witamina E, znana jako witamina młodości. W migdałach znajdziemy również witaminę B2, która odpowiada za prawidłowe funkjonowanie wzroku. Niedobór tej witaminy może skutkować wypadaniem włosów i problemami z koncentracją. Migdały to także spore ilości miedzi, dzięki której nasza pamięć będzie dobrze funkjonować przez długie lata.