Przepis dnia - Ciasto wiśniowe


Ciasto dla miłośników wiśniowego smaku.



Ciasto wiśniowe



Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukier
- 0,5 szkl. mąka tortowa
- 1/4 szkl. mąka ziemniaczana

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać następnie dodawać po 1 żółtku. Następnie delikatnie wymieszać z obiema mąkami wlać na blachę i pic 30 min w temperaturze 180 stopni.

 

Masa wiśniowa:
- słoik wiśni 700 ml drelowanych
- 3 budynie śmietankowe
- 6 łyżek cukier

Wykonanie:
Wiśnie odcedzić a sok uzupełnić do 1 litra, trochę odlać rozrobić budynie a pozostały zagotować
z cukrem i wiśniami i ugotować budyń. Gorący budyń wlać na biszkopt.


Dodatkowo masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietana kremówka
- 2 szt śmietan fix
- 3 łyżki cukier puder

Wykonanie:
Kremówkę ubić ze śmietan fixami, wyłożyć na masę wiśniową. Można posypać starta czekoladą lub polać polewa czekoladową robiąc esy-floresy.




WARTO WIEDZIEC:
Wiśnie