Przepis dnia - Ciasto wiśniowe
Ciasto wiśniowe
Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukier
- 0,5 szkl. mąka tortowa
- 1/4 szkl. mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać następnie dodawać po 1 żółtku. Następnie delikatnie wymieszać z obiema mąkami wlać na blachę i pic 30 min w temperaturze 180 stopni.
Masa wiśniowa:
- słoik wiśni 700 ml drelowanych
- 3 budynie śmietankowe
- 6 łyżek cukier
Wykonanie:
Wiśnie odcedzić a sok uzupełnić do 1 litra, trochę odlać rozrobić budynie a pozostały zagotować
z cukrem i wiśniami i ugotować budyń. Gorący budyń wlać na biszkopt.
Dodatkowo masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietana kremówka
- 2 szt śmietan fix
- 3 łyżki cukier puder
Wykonanie:
Kremówkę ubić ze śmietan fixami, wyłożyć na masę wiśniową. Można posypać starta czekoladą lub polać polewa czekoladową robiąc esy-floresy.
WARTO WIEDZIEC:
Wiśnie