Przepis dnia - Ciasto z kokosem
   

Przepis dnia - Ciasto z kokosem


Tak pyszne, że przygotuj od razu z 2 porcji, bo ciasto im starsze tym lepsze.



Ciasto z kokosem



Składniki:

- 300g wiórek kokosowych


Ciasto - 500g mąki
- 2 płaskie łyżki kakao
- 300g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- 100g miodu


Polewa: - 300g margaryny
- 300g cukru
- 2 łyżki kakao


Wykonanie:

1. W rondelku roztopić margarynę z miodem, odstawić do wystudzenia.

2. Włączyć piekarnik na 170 stopni i przygotwać blachę.

3. W misce utrzeć cukier z jajkami. Następnie do ucieranego ciasta na zmianę dodawać miód i mąkę. Na koniec dodać 2 łyżki kakao.

4. Piec 45-50 minut w temperaturze 170C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

5. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem (możemy dodać 2 łyżki wody) i dodajemy kakao.

6. Wylewamy polewę na ciasto i posypujemy wiórkami.

7. Ciasto najlepiej przechowywać pod folią spożywczą.


WARTO WIEDZIEC:
Kokos zmniejsza ochotę na słodycze. Zdrowy tłuszcz kokosa spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi i pomaga zmniejszyć apetyt hipoglikemiczny.