Ciasto - 500g mąki
- 2 płaskie łyżki kakao
- 300g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- 100g miodu
Polewa: - 300g margaryny
- 300g cukru
- 2 łyżki kakao
2. Włączyć piekarnik na 170 stopni i przygotwać blachę.
3. W misce utrzeć cukier z jajkami. Następnie do ucieranego ciasta na zmianę dodawać miód i mąkę. Na koniec dodać 2 łyżki kakao.
4. Piec 45-50 minut w temperaturze 170C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
5. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem (możemy dodać 2 łyżki wody) i dodajemy kakao.
6. Wylewamy polewę na ciasto i posypujemy wiórkami.
7. Ciasto najlepiej przechowywać pod folią spożywczą.
WARTO WIEDZIEC:
Kokos zmniejsza ochotę na słodycze. Zdrowy tłuszcz kokosa spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi i pomaga zmniejszyć apetyt hipoglikemiczny.
Przepis dnia - Ciasto z kokosem
Tak pyszne, że przygotuj od razu z 2 porcji, bo ciasto im starsze tym lepsze.
Ciasto z kokosem
Składniki:
- 300g wiórek kokosowychCiasto - 500g mąki
- 2 płaskie łyżki kakao
- 300g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- 100g miodu
Polewa: - 300g margaryny
- 300g cukru
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
1. W rondelku roztopić margarynę z miodem, odstawić do wystudzenia.2. Włączyć piekarnik na 170 stopni i przygotwać blachę.
3. W misce utrzeć cukier z jajkami. Następnie do ucieranego ciasta na zmianę dodawać miód i mąkę. Na koniec dodać 2 łyżki kakao.
4. Piec 45-50 minut w temperaturze 170C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
5. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem (możemy dodać 2 łyżki wody) i dodajemy kakao.
6. Wylewamy polewę na ciasto i posypujemy wiórkami.
7. Ciasto najlepiej przechowywać pod folią spożywczą.
WARTO WIEDZIEC:
Kokos zmniejsza ochotę na słodycze. Zdrowy tłuszcz kokosa spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi i pomaga zmniejszyć apetyt hipoglikemiczny.