Przepis dnia - Ciasto z kubka z czekoladą


Masz ochotę na ciasto, ale nie masz czasu na pieczenie? Ten przepis jest dla ciebie.



Ciasto z kubka z czekoladą



Składniki:

- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki mąki,< br />- 1-2 łyżki czekoladowych kropelek lub pokruszonej czekolady.


Wykonanie:

1. Włóż masło do kubka i rozpuść w mikrofalówce (około 30 sek. - 1 minuty). Wrzuć cukry, wanilie, sól i wymieszaj dokładnie łyżką. Następnie dodaj żółtko, wymieszaj, potem mąkę, wymieszaj i na końcu dodaj czekoladę.

2. Wstaw do mikrofalówki na kolejne 40 sekund (minimum 800W).

3. Zjedz na ciepło, bardzo dobre jest z lodami waniliowymi.




WARTO WIEDZIEC:
Czekolade warto jest jesc... jednak w malych ilosciach i sporadycznie. Najlepiej jesc czekolade gorzka z duza zawartoscia kakao. Czekolada poprawia nam humor, dziala uspokajajaco i relaksujaco. Zawiera duzo witamin, miedzy innymi A, B1, B2, B3, E i PP. Czekolada dodaje nam energii, poniewaz zawiera teobromine i kofeina. Pamietajmy jednak, ze te substancje maja wlasciwosci uzalezniajace. Czekolada dziala wyszczuplajaco i antycellulitowo, ale uwaga zawiera tez sporo kalorii. Dlatego jesli zjadamy ja sporadycznie, to nie przybywa nam kilogramów, wrecz odwrotnie. Dzieki zjadaniu czekolady wzrasta nam poziom serotoniny i endorfin, czyli hormonów szczescia. Dzieki temu chronimy sie przed depresja i chorobami ukladu nerwowego. Czekolada zawiera bardzo duzo magnezu, który przeciwdziala stresom oraz ulatwia wchlanianie sie wapnia. Zawarte w niej zelazo, cynk i wapn przyspieszaja krazenie krwi w organizmie. Co warto podkreslic czekolada nautralizuje dzialanie wolnych rodników, opóznia procesy starzenia i chroni skóre przed promieniami ultrafioletowymi. Ponadto wzmacnia odpornosc, zapobiega miazdzycy, zmniejsza ryzyko zawalu serca i chorób nowotworowych. Jedzmy wiec czekolade, nawet wtedy kiedy sie odchudzamy. Pamietajmy jednak o tym, zeby nie jesc jej zbyt duzo i czesto.