Przepis dnia - Czekolada w cieście francuskim


Super szybkie, łatwe, smaczne i efektowne ciasto dla miłośników czekolady.



Czekolada w cieście francuskim



Składniki:
- paczka gotowego ciasta francuskiego,
- twoja ulubiona czekolada,
- 1 jajko rozstrzepane do posmarowania ciasta,
- troszkę migdałów do posypania.


Wykonanie:

1. Zawiń czekolade w ciasto, tak jak jest to pokazane na filmie pod przepisem.

2. Całość posmaruj rozstrzepanym jajkiem.

3. Posyp migdałami.

4. Piecz w temperaturze 200 C, 20-25 minut.
 





WARTO WIEDZIEC:
Czekolade warto jest jesc... jednak w malych ilosciach i sporadycznie. Najlepiej jesc czekolade gorzka z duza zawartoscia kakao. Czekolada poprawia nam humor, dziala uspokajajaco i relaksujaco. Zawiera duzo witamin, miedzy innymi A, B1, B2, B3, E i PP. Czekolada dodaje nam energii, poniewaz zawiera teobromine i kofeina. Pamietajmy jednak, ze te substancje maja wlasciwosci uzalezniajace. Czekolada dziala wyszczuplajaco i antycellulitowo, ale uwaga zawiera tez sporo kalorii. Dlatego jesli zjadamy ja sporadycznie, to nie przybywa nam kilogramów, wrecz odwrotnie. Dzieki zjadaniu czekolady wzrasta nam poziom serotoniny i endorfin, czyli hormonów szczescia. Dzieki temu chronimy sie przed depresja i chorobami ukladu nerwowego. Czekolada zawiera bardzo duzo magnezu, który przeciwdziala stresom oraz ulatwia wchlanianie sie wapnia. Zawarte w niej zelazo, cynk i wapn przyspieszaja krazenie krwi w organizmie. Co warto podkreslic czekolada nautralizuje dzialanie wolnych rodników, opóznia procesy starzenia i chroni skóre przed promieniami ultrafioletowymi. Ponadto wzmacnia odpornosc, zapobiega miazdzycy, zmniejsza ryzyko zawalu serca i chorób nowotworowych. Jedzmy wiec czekolade, nawet wtedy kiedy sie odchudzamy. Pamietajmy jednak o tym, zeby nie jesc jej zbyt duzo i czesto.