Przepis dnia - Czekoladowy brownie
   

Przepis dnia - Czekoladowy brownie


Dzis proponuje cos dla milosników czekolady. Pyszny brownie. Troszke drogi, bo musimy kupic czekolade, ale wykonanie jest dosc proste, no i przede wszystkim smak zrekompensuje koszta :-) Placek bedzie dosc wydajny, jeden kawalek wystarczy w zupelnosci, wiec mozna upiec na malej blaszce z polowy porcji. Uwaga brownie czytamy bra£ni / brauni



Czekoladowy brownie



Skladniki:
- 300g mlecznej czekolady
- 200g gorzkiej czekolady
- 225g masla
- 225g cukru (najlepiej muscovado, jak ktos nie ma to zwykly)
- 3 jajka
- 75g maki przennej (mozna do maki dodac odrobinke proszku do pieczenia)
- 175g orzechów wloskich, pokrojonych na male kawalki

Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
2. Przygotuj blaszke (wielkosc blaszki 28 x 20 cm). Wysmaruj blaszke maslem i posyp maka, albo wyloz papierem do pieczenia, tak jak zawsze to robisz. 
3. Pokrój 200g mlecznej czekolady w sredniej wielkosci kawalki. 
4. Roztop gorzka czekolade i 100g mlecznej czekolady razem z maslem. 
5. Ubij jajka i cukier. Dodaj do tego rozpuszczone czekolady, make, orzechy i na koncu dodaj do tego pokrojone kawalki mlecznej czekolady.
6. Wlej miksture na blache i ladnie rozprowadz i wyrównaj.
7. Wlóz do piekarnika na 40 minut.
8. Podawaj wystudzone. 




WARTO WIEDZIEC:
Czekolade warto jest jesc... jednak w malych ilosciach i sporadycznie. Najlepiej jesc czekolade gorzka z duza zawartoscia kakao. Czekolada poprawia nam humor, dziala uspokajajaco i relaksujaco. Zawiera duzo witamin, miedzy innymi A, B1, B2, B3, E i PP. Czekolada dodaje nam energii, poniewaz zawiera teobromine i kofeina. Pamietajmy jednak, ze te substancje maja wlasciwosci uzalezniajace. Czekolada dziala wyszczuplajaco i antycellulitowo, ale uwaga zawiera tez sporo kalorii. Dlatego jesli zjadamy ja sporadycznie, to nie przybywa nam kilogramów, wrecz odwrotnie. Dzieki zjadaniu czekolady wzrasta nam poziom serotoniny i endorfin, czyli hormonów szczescia. Dzieki temu chronimy sie przed depresja i chorobami ukladu nerwowego. Czekolada zawiera bardzo duzo magnezu, który przeciwdziala stresom oraz ulatwia wchlanianie sie wapnia. Zawarte w niej zelazo, cynk i wapn przyspieszaja krazenie krwi w organizmie. Co warto podkreslic czekolada nautralizuje dzialanie wolnych rodników, opóznia procesy starzenia i chroni skóre przed promieniami ultrafioletowymi. Ponadto wzmacnia odpornosc, zapobiega miazdzycy, zmniejsza ryzyko zawalu serca i chorób nowotworowych. Jedzmy wiec czekolade, nawet wtedy kiedy sie odchudzamy. Pamietajmy jednak o tym, zeby nie jesc jej zbyt duzo i czesto.