Skladniki:
- 10 dkg rozkruszonych drozdzy
- 1,1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4-5 roztrzepanych jaj
- 3/4 szkl. mleka
- 3/4 szkl. oleju
- 4,1/2 szkl. maki
Wykonanie:
WARTO WIEDZIEC:
Drozdze zawieraja bardzo wiele witamin i mineralów. Drozdze pomagaja przy róznych schorzeniach, np. przy pewnych chorobach skóry, glównie przy tradziku, cukrzycy, stanach zapalnych nerwów oraz rwie kulszowej. Zawieraja witaminy z grupy B, estergol (prowitamina D), weglowodany, bialka, tluszcze, mnóstwo zwiazków mineralnych, bardzo potrzebnych nam mikroelementów, np. chrom i selen. Witamina B zawarta w drozdzach zlagodzi nerwy, warto wiec piec drozdzowce nerwusom. Na piekna cere polecamy drozdze rozpusczone w goracym mleku, znala ten sposób nawet Kleopatra.
A jak kupowac drozdze? Tradycyjne drozdze piekarskie powinny byc lekko wilgotne i miec zóltawa lub szara barwe oraz specyficzny zapach. Jesli na ich powierzchni pojawi sie bialy nalot, to nie znaczy, ze drozdze sie zepsuly, wystarczy nalot usunac, a drozdze mozna uzyc. Zepsute drozdze sa miekkie, lepkie, maja zapach stechlizny i smak melasy. Drozdze mocno popekane i suche tez nalezy wyrzucic.
Uwaga! Drozdze nie znosza ani zbyt niskich, ani wysokich temperatur, gdyz zabijaja one ich wlasciwosci fermentacyjne. Jesli chcemy przechowywac drozdze w lodówce, to najlepiej na samym jej dnie, w szczelnie zakreconym sloiczku.
Przepis dnia - Drozdzowiec Teresy
Super prosty i szybki drozdzowy. Cos dla fanów tego ciasta, który nie lubia spedzac dlugich godzin w kuchni.
Drozdzowiec Teresy
Super prosty i szybki drozdzowy. Cos dla fanów tego ciasta, który nie lubia spedzac dlugich godzin w kuchni.
Obowiazkowo nalezy zachowac kolejnosc umieszczanych skladników w misce -nie mieszac!Skladniki:
- 10 dkg rozkruszonych drozdzy
- 1,1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4-5 roztrzepanych jaj
- 3/4 szkl. mleka
- 3/4 szkl. oleju
- 4,1/2 szkl. maki
Wykonanie:
Tak przygotoweane produkty pozostawic w misce na 4-5 godzin w cieplym miejscu do wyrosniecia, a nastepnie calosc polaczyc i chwile wyrobic ciasto i wylozyc na blache. Na wierzchu mozna ulozyc owoce i posypac kruszonka.
Piec 35-40 min w 180C.
WARTO WIEDZIEC:
Drozdze zawieraja bardzo wiele witamin i mineralów. Drozdze pomagaja przy róznych schorzeniach, np. przy pewnych chorobach skóry, glównie przy tradziku, cukrzycy, stanach zapalnych nerwów oraz rwie kulszowej. Zawieraja witaminy z grupy B, estergol (prowitamina D), weglowodany, bialka, tluszcze, mnóstwo zwiazków mineralnych, bardzo potrzebnych nam mikroelementów, np. chrom i selen. Witamina B zawarta w drozdzach zlagodzi nerwy, warto wiec piec drozdzowce nerwusom. Na piekna cere polecamy drozdze rozpusczone w goracym mleku, znala ten sposób nawet Kleopatra.
A jak kupowac drozdze? Tradycyjne drozdze piekarskie powinny byc lekko wilgotne i miec zóltawa lub szara barwe oraz specyficzny zapach. Jesli na ich powierzchni pojawi sie bialy nalot, to nie znaczy, ze drozdze sie zepsuly, wystarczy nalot usunac, a drozdze mozna uzyc. Zepsute drozdze sa miekkie, lepkie, maja zapach stechlizny i smak melasy. Drozdze mocno popekane i suche tez nalezy wyrzucic.
Uwaga! Drozdze nie znosza ani zbyt niskich, ani wysokich temperatur, gdyz zabijaja one ich wlasciwosci fermentacyjne. Jesli chcemy przechowywac drozdze w lodówce, to najlepiej na samym jej dnie, w szczelnie zakreconym sloiczku.