Przepis dnia - Eaton Mess z likierem


Najsmaczniejszy i najprostszy deser świata dziś w nieco innej wersji.



Eaton Mess z likierem



Składniki:
- 500ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka likieru Cointreau,
- 250g świerzych truskawek (można też dodać maliny - opcja),
- 2 lub 3 bezy

Wykonanie:
1. Śmietanę ubić z cukrem i likierem.
2. Bezy pokruszyć na niewielkie kawałki.
3. Truskawki umyć i obrać z szypułek, pokroić na ćwiartki.
4. Wszystko razem delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków.
5. Przed podaniem schłodzić w lodówce i ozdobić z góry połówkami truskawek.




WARTO WIEDZIEC:
Eton mess to angielski deser, który zostal wynaleziony w koledzu Eton (Eton College). Slowo mess onznacza balagan, poniewaz po poloczeniu tych wszystkich skladników w misce panuje balagan. Poczatkowo Eton mess bez udzialu bezów byl serwowany w sklepiku w koledzu Eton juz w latach trzydziestych. Legenda glosi, ze bezy dodano do tego dania za sprawa psa, który usiadl w czasie podrózy na piknik na bezach. Nie wiedziano co zrobic z pokruszonymi bezami, wiec dodano je do deseru. Do dzis Eton mess jest serwowany podczas gry w krykieta w koledzu Eton.