Przepis dnia - Eton Mess


Najprostszy i najsmaczniejszy deser swiata. Ten przepis znalazlam w Anglii i od razu na stale zagoscil w mojej kuchni. Nie od dzis wiadomo, ze najsmaczniejsze dania to te najprostsze, z najmniejszej ilosci skladników i w tym przypadku to sie równiez sprawdzilo. Koniecznie musicie wypróbowac. Choc oryginalnie deser ten przyrzadza sie z truskawek, mozna zamiast truskawek wykorzystac maliny, wisnie czy inne owoce. Swietnie sie sprawdza równiez jako kombinacja truskawek i malin. Jednak wedlug mnie najlepszy jest truskawkowy. Najlepsze jest to, ze deser zrobimy w ciagu 5 minut. Idealny, szczególnie w sezonie truskawkowym.



Eton Mess



Skladniki:
- truskawki
- bezy (najlepiej dobrej jakosci)
- smietana (najlepiej smietana Double z Tesco, ale mozna róznie uzyc kremówki)

Truskawek i bezów powinno byc po równo. Jesli ktos lubi slodkie, to moze dodac wiecej bezów. Deser nie powinien wygladac jak zupa, smietana sluzy tylko do polania.
 

Wykonanie:
1. Pokroj truskawki w dosc duze kawalki, np. przekroj truskawke na 3 lub 2 czesci. 
3. Pokrusz bezy na duze kawalki.
4. Polej smietana i delikatnie wymieszac, tak aby pokryla bezy i truskawki


Gotowe! Zrobione w 5 minut! A teraz spróbuj jakie to jest pyszne. 




WARTO WIEDZIEC:
Eton mess to angielski deser, który zostal wynaleziony w koledzu Eton (Eton College). Slowo mess onznacza balagan, poniewaz po poloczeniu tych wszystkich skladników w misce panuje balagan. Poczatkowo Eton mess bez udzialu bezów byl serwowany w sklepiku w koledzu Eton juz w latach trzydziestych. Legenda glosi, ze bezy dodano do tego dania za sprawa psa, który usiadl w czasie podrózy na piknik na bezach. Nie wiedziano co zrobic z pokruszonymi bezami, wiec dodano je do deseru. Do dzis Eton mess jest serwowany podczas gry w krykieta w koledzu Eton.