Przepis dnia - Francuskie z owocami
   

Przepis dnia - Francuskie z owocami


Pyszne i proste do wykonania ciasto francuskie z kremem i owocami.



Francuskie z owocami



Skladniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, 
- 2 szklanki mleka,
- 1,5 budyniu smietankowego lub waniliowego,
- 6 lyzek cukru,
- 250 g miekkiej margaryny lub masla (uzywam Kasi)
- owoce, moga byc truskawki, jagody, maliny, winogrona
- dzem brzoskwiniowy do dekoracji

Wykonanie:
1. Do 3/4 szklanki mleka wsypac budyn i wymieszać. Reszte mleka ugotowac z cukrem. Do gotujacego sie mleka wlac 3/4 mleka z budyniem i gotowac az powstanie gesty budyn, caly czas mieszajac. Garnek zdjac z ognia i pozostawic do ostudzenia.

1. Blache natluscic. Jesli kupilismy ciasto francuskie nierozwalkowane, nalezy je rozwalkowac i ulozyc na blaszce. Upiec wg wskazówek na opakowaniu ciasta francuskiego, zazwyczaj jest to 20 min w 180 C.

2. Ostudzony budyn zmiksowac z miekka margaryna (lub maslem) dodajac po lyzce, do otrzymania puszystego kremu.

3. Kremem posmarowac upieczone ciasto i ulozyc na nim owoce. 

4. 3 lyzki dzemu wymieszac z 3 lyzkami wody i podgotowac. Uzywajac pedzelka posmarowac owoce, tak aby sie blyszczaly. 

Smacznego!




WARTO WIEDZIEC:

Zalety jagód, truskawek i malin.
1. Pomagają schudnąć.
2. Dbają o sprawny umysł.
3. Jagody nie zawierają szkodliwego cukru, nawet diabetycy mogą je jeść.
4. Chronią przed chorobą Parkinsona.
5. Zapobiegają zawałowi serca.
6. Pomagają zwalczyć nadciśnienie tętnicze.
7. Dzięki zawartych w nich flawonoidom, zapobiegają nowotworom i hamują ich rozwój.
8. Zapobiegają chorobie Alzheimera.
9. Zwalczają zakażenia dróg moczowych.