Przepis dnia - Garnek z kielbasa


Danie swietne smakuje równiez odgrzewane, czyli nastepnego dnia nie musisz gotowac :-)



Garnek z kielbasa



Danie swietne smakuje równiez odgrzewane, czyli nastepnego dnia nie musisz gotowac. Podany przepis wystarczy dla 8 osób, lub 2 dni dla 4 osób.

Skladniki:
- 10 surowych, dobrej jakosci kielbas
- 1 puszka fasolki cannellini
- 1 lyzka stolowa oliwy z oliwek
- 2 paczki pancetta (mozna kupic zwykly boczek i go pokroic, okolo 200 gramów) - jesli ktos pominie ten skladnik to nic sie nie stanie
- 3 srednie cebule, cienko pokrojone
- 3 zabki czosnku, drobno posiekanego, albo zmiazdzonego
- 1 lyzka stolowa lisci tymianku
- 2 liscie laurowe
- 2 lyzki stolowe koncentratu pomidorowego, jesli jest slaby to dodac wiecej
- 1 lub 2 kostki rosolowe rozpuszczone w 850 ml gotujacej wody
- sól i pieprz

Wykonanie:
1. Podgrzej olej w duzym garnku i piecz kielbaski okolo 7-8 minut, co jakis czas przewracajac je. Wyciagnij kielbasy i odloz na talerz.
2. Dodaj boczek/pancetta do garnka i gotuj okolo 5 minut. Odlóz na talerz razem z kielbasa.
3. W czasie kiedy panacetta sie gotuje odmierz 850 ml gotujacej wody i rozpusc kostki rosolowe.
4. Zmniejsz ogien na sredni. Dodaj cebule do garnka, w którym przed chwila gotowala sie panacetta. Smaz cebulke 10 minut, od czasu do czasu mieszajac.
5. Dodaj do cebuli czosnek i smaz przez kolejna minute.
6. Dodaj fasolke, tymianek i liscie laurowe, sól i pieprz. Mieszaj minute i dodaj kielbase i boczek.
7. Dodaj rosól do garnka.
8. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. 
9. Zamknij garnek pokrywka i piecz w piekarniku na srodkowej pólce przez 1 godzine w temperaturze 140C.
10. Zdejmij pokrywke i kontynuj pieczenie przez 45 minut, az fasolka bedzie ugotowana. Sprawdz fasolke, musi byc miekka.

Gotowe.

Podawac z ziemniakami. Nastepnego dnia moze byc podawane z pieczywem (np. bagietka).
Jako surowka moze byc mieszanka lisci (kupisz w kazdym markecie). Do lisci dodaj pokrojone na pól pomidorki koktajlowe. Zamiast lisci, moze byc salata lodowa.




WARTO WIEDZIEC:
Fasolka Cannellini dostarczy naszemu organizmowi najwiecej bialka z calej zywnosci pochodzenia roslinnego. Jest dobrym zródlem skrobi i witamin z grupy B, miedzy innymi B1 - tiamina (przyczynia sie do utrzymania normalnego trawienia), B2 - ryboflawina (kontroluje metabolizm), B3 - niacyna (wazna dla naprawy DNA, zapobiega zaburzeniom psychicznym), kwasu B5, B6, B12, biotyny i kwasu foliowego (ten kwas jest szczególnie wazny dla kobiet starajacych sie o dziecko i kobiet w ciazy), zelaza, potasu, cynku i innych mineralów. Fasolka jest polecana diabetykom, dlatego ze zapewnia powolne uwalnianie glukozy. Obniza poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca, reguluje poziom cukru we krwi, moze zmniejszyc ryzyko nowotworu jelita grubego oraz reguluje biegunki. Fasolka ma malo kalorii i tluszczu. Sprawia rózniez wrazenie, ze czujemy sie pelni, co zmniejsza apetyt, jest wiec swietnym wyborem dla odchudzajacych sie. Cannellini dostarcza nam duzo bialka niezbednego do budowy i naprawy tkanek ciala, wytwarza enzymy, hormony i inne substancje, które zuzywa nasz organizm. Reguluje wazne procesy w organizie, kontroluje gospodarke wodna, transportuje skaldniki odzywcze. A co najwazniejsze dodaje nam energii i powoduje, ze jestesmy bardziej wytrzymali.