Przepis dnia - Golonka duszona w piwie
   

Przepis dnia - Golonka duszona w piwie


Po tym daniu na pewno szybko nie zgłodniejesz.



Golonka duszona w piwie



Składniki:
- 2 golonki
- 2 duże cebule
- półtorej szklanki piwa
- łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki cukru
- łyżka smalcu
- pieprz
- sól


Wykonanie:
1. Golonki natrzeć sola, pieprzem i tymiankiem.
2. Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu.
3. Przełożyć do rondla, a cebulę pokrojoną w plasterki zrumienić na pozostałym tłuszczu.
4. Cebulę dodać do golonek, wlać piwo, pół szklanki wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz.(w zależności od wagi golonek).




WARTO WIEDZIEC:
Wieprzowina zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B oraz żelazo. 100 g mięsa wołowego lub wieprzowego pokrywa od 9 do 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Szpinak również zawiera sporo żelaza, jednak przyswaja się ono 20 razy gorzej przez organizm człowieka niż żelazo pochodzące z wieprzowiny. Witamina B1 zawarta w wieprzowinie wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.

Wieprzowina jest też bogata w białko, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. Tak wysokowartościowe białko jest bardzo trudno zastąpić.

Dietetycy radzą, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy niekorzystny cholesterol znajdujący się w wieprzowiny.

Warto od czasu do czasu zjeść wieprzowinę.