Przepis dnia - Grillowane udka kurczaka


Chrupiące i dobrze przyprawione. Jeden z najlepszych i najszybszych przepisów na grillowanego kurczaka.



Grillowane udka kurczaka



Składniki:

- 4 duże udka z kurczaka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.

Wykonanie:

1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty razem w foliowej torebce, albo zwyczajnie w misce. Obtoczyć marynatą kurczaka i wstawić do lodówki na 4 godziny.

2. Kurczaka ukladamy na ruszcie. Pieczemy na grillu w ogródku lub na funkcji grilla w piekarniku. Z piekarnika też jest pyszny. Ja w piekarniku ustawiam grilla na najwyższą temperaturę i piękę po 7 minut z każdej strony. Skórka może się delikatnie przypiec, też jest pyszna. Mięso dobrze upieczonego kurczaka nie powinno być różowe. Jeśli natomiast będziemy piec za długo będzie suchy.

UWAGA
Każdy grill jest inny. Więc sami musicie dobrać odpowiedni czas pieczenia.




WARTO WIEDZIEC:
Mieso z kurczaka jest najbardziej odzywczym miesem, charakteryzujacym sie jednoczesnie wysoka zawartoscia pelnowartosciowego, latwo przyswajanego przez organizm bialka, a niska zawartoscia tluszczu i cholesterolu. Tluszcz zlokalizowany jest glównie pod skóra, gdzieki temu kto nie chce przytyc, moze po prostu oddzielic skóre od miesa. Mieso kurczaka charakteryzuje sie wysoka zawartosc cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, zwiekszajacych zdolnosc organizmu do pobierania energii z pozywienia, wzmacniajacych uklad odpornosciowy, wplywaja na funkcjonowanie ukladu nerwowego, pamiec i zdolnosc koncentracji, ulatwiajac nauke. Lekkostrawne mieso z kurczaka o wysokiej wartosci odzywczej moze byc wlaczane do diety juz w pierwszym roku zycia dziecka.