Przepis dnia - Gulasz


Dzis na obiad proponujemy Gulasz. Gulasz to slynne danie wegierskie. Bardzo popularne w Europie Srodkowej, Skandynawii i poludniowej Europie. My proponujemy bardzo prosta, smaczna i zdrowsza jego wersje. Danie swietnie sie sprawdzi równiez na drugi dzien.



Gulasz



Dzis na obiad proponujemy Gulasz. Gulasz to slynne danie wegierskie. Bardzo popularne w Europie Srodkowej, Skandynawii i poludniowej Europie. My proponujemy bardzo prosta, smaczna i zdrowsza jego wersje. Danie swietnie sie sprawdzi równiez na drugi dzien. 

Porcja na 8 osób, lub dla 4 osób na dwa dni.

Skladniki: 
- 800g wolowiny (stek), pokrojone w 2 cm kawalki
- 1 duza cebula, posiekana w sredniej wielkosci kostke
- 1 duza zielona papryka, grubo pokrojona
- 1 zabek czosnku, obrany i zmiazdzony
- 1 lyzka maki pszennej
- 1 czubata lyzeczka ostrej papryki (przyprawy)

- 1 czubata lyzeczka La Chinata LUB czubata lyzeczka przyprawy slodka wedzona papryka (plus troche wiecej do posypania)
- 2 sloiki 300g Heinz pomidor Frito lub 2 puszki pomidorów krojonych (albo lepiej z kartonika - zdrowiej)
- 150 ml czerwonego wina
- 150 ml kwasnej smietany


Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 140C. 
2. Wlóz cebule, papryke i zmiazdzony czosnek do miski. Potem dodaj mieso, obie papryki (przyprawy), make pszenna, posól, popieprz i pomieszaj wszystko razem. 
3. Przelóz wszystko do garnka (który mozesz uzywac w piekarniku) 
4. Teraz odzielnie wymieszaj pomidory z winem i dodaj to do garnka z miesem, wymieszaj wszystko razem dokladnie i podgotuj na wolnym ogniu. 
5. Zamknij garnek pokrywka, wlóz go do pieranika i piecz przez 3 godziny. 
6. Przed podaniem wlej kwasna smietane, ale nie mieszaj, tylko tak delikanie, zeby pozostala na srodku potrawy widoczna i posyp slodka wedzona papryka.
?

Mozesz podawac potrawe z ryzem, kasza gryczana, albo ziemniakami. Do tego przygotuj prosta surówka np. salata z pomidorami i cebulka. 
Na drugi dzien mozna dla odmiany podac z bagietka, wtedy nie bedziemy musieli juz nic gotowac. 




WARTO WIEDZIEC:
Wedlug dr n.med. Agnieszki Jarosz z Instytutu Zywnosci i Zywienia, wolowina jest bardzo dobrym zródlem pelnowartosciowego bialka i witamin z grupy B, zwlaszcza B3 (niacyny) oraz B12. Stanowi równiez bardzo dobre zródlo zelaza, cynku, fosforu i potasu oraz dobre zródlo kwasu foliowego. Mozna ja jesc nie tylko po obróbce termicznej, ale i na surowo. Wolowina jest nieoceniona w budowie miesni. Okolo polowa tluszczu zawartego w wolowinie to korzystny dla zdrowia tluszcz nienasycony. Wolowina jest takze bogata w latwo przyswajalne bialko, na 100g chudej wolowiny przypada okolo 20g bialka pierwsze klasy. Mieso wolowe zawiera sprzezony kwas linolowy CLA, który pomaga w redukcji tkanki tluszczowej.