Przepis dnia - Jabłka w cieście


Dziś coś z babcinego zeszytu z przepisami. Pyszne jabłka w cieście naleśnikowym. Świetnie pasują na deser, lub na lekki obiad.



Jabłka w cieście



Składniki:
- 1 kg jabłek (najlepsze szare renety),
- 200g mąki,
- 2 jajka,
- 100 ml mleka,
- 50 ml śmietanki 18%,
- 1 łyżka cukru,
- sok z cytryny,
- olej do smażenia,
- cukier puder

Wykonanie:
1. Jabłka obrać, pokroić na plastry, usuwając gniazda nasienne, i skropić sokiem z cytryny, tak aby zachowały swój kolor. 
2. Mąkę, cukier, jajka, mleko i śmietankę wymieszać, najlepiej mikserem.
3. Plastry jabłek maczać w cieście i smażyć na oleju, aż będą rumiane.
4. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem przed podaniem.




WARTO WIEDZIEC:
15 powodów, dla których warto jeść jabłka