Przepis dnia - Jagniece steki z kuskus
   

Przepis dnia - Jagniece steki z kuskus


Super szybki obiad z najzdrowszym z czerwonych mies.



Jagniece steki z kuskus



Super szybki obiad z najzdrowszym z czerwonych mies.

Przepis dla 2 osób

Skladniki:
- 2 steki jagniece (mozna kupic np. w Tesco)
- kasza kuskus (mozna kupic gotowe smakowe z torebki, jesli nie znajdziemy, to zwykle tez jest dobra)
- jagniecina smazona swietnie pasuje z sosem miodowym BBQ


Wykonanie:

Jagniecina ma tyle w sobie smaku, ze nie musimy jej niczym doprawiac, nie dodajemy nawet soli!!
Po prostu ja smazymy, nawet nie musimy uzyc oleju, jesli mamy spcjalna patelnie. Smazymy przez 10 minut, przewracaja steki okolo 4 razy. Prawidlowo usmazona jagniecina powinna byl lekko rózowa w srodku. 

Podajemy z kuskus i gotowa salatka z lisci i troszke sosu BBQ. 




WARTO WIEDZIEC:
Baranina jest doskonalym zródlem bialka. Zawiera duzo zelaza, srednia porcja baraniny moze dostarczyc, az do 20 procent dziennego zapotrzebowania na zelazo. Dodatkowo warto dodac, ze zelazo zawarte w baraninie jest wyjatkowo latwo wchaniane przez ogranizm. Zelazo potrzene jest do tworzenia czerwonych krwinek. Baranina zawiera bardzo duzo latwo wchłanianego przez organizm cynku. Srednia porcja baraniny to az do 45 procent dziennego zapotrzebowania. Cynk jest niezbedny dla wzrostu i prawidlowego funkcjinowania ukladu odpornosciowego. Ponadto baranina to doskonale zródlo witamin z grupy B, niezbednych dla reakcji metabolicznych w organizmie. Srednia porcja baraniny to niemal 100% dziennego zapotrzebowania na witamine B12. Baranina to rózniez zródlo tiaminy, miedzi, manganu i selenu. Stek z baraniny zawiera tylko 5% tluszczu! Baranina to najzdrowsze z czerwonych mies.